Le Procope

 


Igår kväll kunde man finna Zak, mig, Zaks pappa och Zaks pappas särbo vid ett runt bord på restaurangen Le Procope. Världens äldsta café enligt restaurangen själv. Där satt visa gubbar för några hundra år sedan och planerade franska revolutionen.





Allt känns lite exklusivt. Fast på ett pråligt och "Marie Antoinetteskt" sätt. Och det är svårt att inte känna sig som 1800-talets överklass när man sitter där, mitt i guldet. Det kanske allra bästa är att om man går dit på en vardag eller tar en sen lunch någon dag, behöver det inte ens bli dyrt! Vatten, huvudrätt och efterrätt under 20 euro - génial!



Jag åt fågel med himla goda (och salta - salt som jag älskar) småpotatisar i en vinsås som var så god att man bara var tvungen att fånga upp det sista med en liten brödbit.



Och till efterrätt blev det restaurangens egen glass och sorbet. Vaniljglass, chokladglass, hallonsorbet, mangosorbet och en fantastisk citronsorbet - hur gott som helst. Och så ett knäckligt flarn med nötter och lite allmän nötkross utspridd över alltihop. Ljuvligt.



Zak åt det här istället. Chokladmousse med tunn, brownieaktig botten.







På väggarna finns handskrivna brev från förr i tiden.





Och utanför finns en lista på de mest betydelsefulla stammisarna. Rätt imponerande, eller vad tycker ni?




Fint nonsens

Jag försökte fotografera dagens klädsel förut men det ville inte bli så bra. Så istället blev det en fem sekunder lång film. Och lite fint nonsens i gif-format.





♥ Finaste sjömanströjan från Filippa K
♥ The Jean Legging från Joe's Jeans
♥ Skor med kilklack och rund tå från Sixty-Seven





En lista

För några dagar sedan hittade jag en fin liten lista här. Nu tänkte jag att ni skulle få se mina svar.

Vad är din märkligaste besatthet?
Att jag tycker om att dra upp hårstrån med rötterna skulle jag tro.

Och kläder - att de är det finaste på denna jord (förutom ännu finare människor då) och att de liksom är som konst för mig. Jag skulle må så bra av att göra en utställning av min garderob.

Och att allt ska vara riktigt och äkta - utseende, märkesvaror, resultat på prov, beteenden och så vidare.

Beskriv din personliga stil?
Flickigt och sött. Ju mer likt en docka desto bättre. Överklassflicka med egen tennisbana långt tillbaka i tiden. Som går på en fin skola med internatvibbar. Lite så. Det är så jag vill gå klädd.

Vad skulle du vilja lära dig att göra?
Stillastående salto. Det ska jag ha gjort innan jag dör. Helt själv.

Vad var det senaste du köpte?



Ett par sådana här från Joe's Jeans. De är svarta och har en dragkedja på "insidan" av varje ankel (eller vrist - jag förstår inte riktigt skillnaden). Sedan har jag även köpt två tidningar: Vogue Paris och Glamour till extrapris. Och en del annat, som frukost, men jag ville visa den här bilden som är så fin och då får vi glömma de övriga inköpen en liten stund.

Vad skulle du vilja se komma på modet igen? 
Plisserade kjolar med vackert fall - tänk om de gick att få tag på överallt! Fast det skulle ändå inte bli något hysteriskt mode som alla gick omkring med. Söta jumprar och vanliga tröjor med korta ärmar som inte är för korta hade jag också tyckt om att finna i butik. I dagsläget är det nästintill omöjligt.

Vad lyssnar du på just nu?
Hur min netbooks tangenter klickar och inget annat.

Vilket är ditt favoritväder?
Varma vindar. Det är perfekt. Svalkande men ändå inte så att man måste ta på sig någon extra tröja när det blåser. Den allra bästa temperaturen upplevde jag år 2001, under en färd med tuk-tuk i Thailand. Jag kommer fortfarande ihåg hur optimalt vädret var i det ögonblicket. Och då blåste det varma vindar.

Vilket är ditt mest utmanande mål just nu?
Kanske att göra meningsfulla saker här i Paris. Och att förbättra mina hopp i cheerleadingen.

Vem vill du träffa just nu?
Mamma och pappa är aldrig fel att träffa. Det är sant.

Vilken är din favortifärg?
Puderrosa och svart (om det räknas som en färg) och kanske blå.

Vilket är ditt favortiplagg i din garderob? 
Jag kan nog inte välja. Ni ska få se alla mina favoriter någon gång. Men något får ni se redan nu och det blir min mörkt duvblå höst- och vårkappa från Hunkydory. Jag var på jakt efter en vippig trench i svart men så fick mor och jag syn på den här. Och det var som att den var gjord till mig (fast så känner jag ju för alla mina favoritplagg). Vid kjoldel, en nätt liten kage och till och med volangkanter på ärmarna. Först tvekade jag lite inför färgen men nu förstår jag inte varför! Den är ju så fin och välgjord - alla sömmar är bandkantade med ett ljusblått tyg - och är helt enkelt perfekt! Och jag fick den utav mamma för hon tyckte också att den var något alldeles speciellt. En galet fin present som alltid får mig att känna mig som en graciös liten fransyska.




(bilderna har jag snott ifrån Mirjam - som ni kan se på den nedersta bilden - och Klara)

Någon favortimodell?
Lily Cole och kanske även Gemma Ward för de är sådär docksöta båda två. Twiggy med sina stora ögon. Och så Isa, som jag hade så himla roligt med i ettan på gymnasiet och som nu bor i London och modellar mest hela tiden och överallt. Titta här bara!

Om du hade 100 dollar just nu, vad skulle du spendera dem på?
Först skulle jag trolla lite så att varje dollar var värd 30 SEK och sedan skulle jag köpa den här. För det är så fruktansvärt tradigt att diska och jag tänker aldrig mer bo någonstans där det inte finns diskmaskin. Förutom om man lever en kortare tid (en sommar eller så) i en spartansk sommarstuga någon gång. Då kan det vara OK att diska för hand.

Vad är ditt drömjobb?
Att få arbeta på redaktionen till något blankt magasin, analysera modevisningar och pilla på kläder mest hela dagarna.

Din favoritsak just nu?
Mina skor såklart! Och inboxen på min mobil när det väntar olästa SMS från snälla cheerflickor.

Vad ska du göra efter det här?
Jag ska kliva upp ur sängen, göra mig i ordning och sedan ge mig ut på stan.




Det är inte alls ett par skor. Det är ett par bakelser.



Idag har jag köpt mina drömskor. De där som jag visade tidigare men som inte fanns i rätt färg och rätt storlek. När jag kikade efter dem i butiken för några dagar sedan blev jag himla väl bemött och personalen lovade att leta runt lite extra för att se om det inte kunde finnas något undangömt par någonstans i Frankrike trots allt. Och visst gjorde det det! Ett par som är svarta och som sitter helt perfekt så länge guldspännena fästs vid remmarnas innersta hål, anlände till butiken idag och några timmar senare var jag där och provade. Och blev såklart helt betagen utav de vackraste små bakelser till skor som jag någonsin har skådat. Och nu ligger de vid mina fötter, nedbäddade i sin mörkgröna kartong med texten Robert Clergerie PARIS skrivet i guld på locket.








Ordinarie pris låg på helt galna 450 euro! Och trots att de var nedsatta ungefär hur mycket som helst,  var de fortfarande alldeles för dyra. Egentligen. Men å andra sidan är de oemotståndliga. Och jag kommer att vilja ställa dem på en piedestal mitt i lägenheten och aldrig sluta titta på dem. Sova med öppna ögon för att aldrig släppa dem med blicken.







Jag hade gett upp hoppet om dig

Igår hände något fint. Jag hittade en kjol. En kjol som provades både en och två gånger långt före jul. En kjol som nästan - nästan - var perfekt men som inte var värd sitt pris. En kjol som var försvunnen när jag kikade efter den på REA:n.

Igår gick jag till ett lite mindre köpcenter som jag inte hade varit på förut. Det var som Printemps och Galeries Lafayette fast kanske en fjärdedel så stort. Och när jag kikade igenom alla klädstänger, på jakt efter något fynd, fick jag plötsligt syn på den. På superduper-rea. I min storlek. Och det borde ha stått Du är dum om du inte köper mig på kjolens etikett. För det var det jag tänkte.





Kjolen kommer från ett märke vid namn Le Mont St Michel, ett märke som i övrigt tillverkar de finaste tjocktröjor i marin och gammaldags stil som ni bara kan tänka er. En del av mig (antagligen min hjärna) tycker att det var lite, lite dumt att jag köpte den. För trots en rejäl rabatt var den fortfarande ganska dyr. Och den är väldigt kort. En annan del av mig (hjärtat kanske eller den hoppfulla optimisten inom mig) hoppas att det var meningen att jag skulle ha den här kjolen. För jag har ju gått och kikat på den rätt länge. Och det är ju så himla fint med korta kjolar. Speciellt när de är mörkt blå, veckade och har en liten rosett i linningen. Nu måste jag bara se till att använda den också. För den är ju verkligen hur fin som helst.




Bland riddare och prinsessor

Idag har jag varit på barnkalas. Det var färgglatt.



Barnen var så fint utklädda. De var riddare, prinsessor och feer. En var tingeling.

Tårtan var hur god som helst - även om de flesta barnen lämnade kvar nästan allt på sina färgglada papptallrikar. Något sockerkaksaktigt med glasyr och smarties på. Och så en barbie i mitten. Med själva kakan som kjol.



Och självklart fiskedamm! Barnen fick plocka upp små magneter med siffror på som sedan blev till presenter ur en påse. När allt var klart hade de fått varsitt rör med såpbubblor, ett litet paket med smarties och någon annan liten pryl - som en nyckelring, eller en liten plastbåt, eller ett minimalt kulspel.



Lyckat kalas med andra ord!







Ännu ett vykort från Paris







Det man inte köper får man prova...

Idag har jag provat den här fina från Marc by Marc Jacobs. Jag kanske - kanske - ska köpa den. Men först måste jag hitta en mindre storlek så att jag vet om man ska sukta efter XS eller S.


Sedan har jag även funnit mina drömskor! Som inte heller gick att finna i min storlek. Riktiga små bakelser verkligen. Så här ser de ut, fast jag vill ha dem i svart.



De är så fina att det gör ont. Jag vill bara ha dem nu!!! Det känns som att de är skapta för mig. Jag vill verkligen ha dem!

Det första jag provade idag var ett par av dessa i parfymerat gummi.




De var verkligen bekväma - nästan på riktigt. Väldigt mjuka. Jag provade dem i en glittrig kameleontfärg som var allt ifrån rosa till lila och mörkt blå, beroende på var ljuset hamnade. Jag hade nästan bestämt mig för att köpa dem. Men när det väl kom till kritan, insåg jag att de inte direkt går att matcha med något så inköpet uteblev. Söta är de i vilket fall som helst.




En till kärleksbro

Idag hittade Zak och jag en till bro med kärlekslås. Bron var för övrigt lite speciell eftersom man kunde nå den från olika nivåer.









Så många förälskade par som måste ha stått på den där bron. Det kan vara lite fint att tänka på, tycker ni inte?






Jag undrar vilka fantastiska tips som gömmer sig där mellan pärmarna...

Var precis inne på Svenska Moderådets hemsida och hittade den här!



En 60 sidors shoppingguide till Paris. För en halv tusenlapp får vi väl hoppas att den innehåller rikigt bra tips.

Jag kämpade till mig en veckas praktik på Lindex huvudkontor när jag gick på högstadiet (kan stolt berätta att jag ordnade praktikplatsen helt själv - utan kontakter). Den veckan var hur roligt som helst. Och dessutom var det så fint att min praktik sammanföll med Svenska Moderådets seminarium. Som jag fick följa med på. Där berättades det om alla kommande trender vilket var grymt inspirerande. Och det skulle bli modernt med det lite "dockiga" så en del var extra fint och inspirerande. Fast jag vet inte riktigt hur jag såg på det här med dockigt då. Nu är det ju mitt ideal. Det är i alla fall en utav få trender som jag fortfarande minns att de berättade om.

Tänk att få arbeta på ett moderåd förresten. Bara namnet gör mig smått galen.




Ett roligt och melodiöst problem

Jag behöver spendera 179 kr på Bengans inom två veckor. Det är snälla Hasse, butikschef i Göteborg, som har varit godhjärtad och försenat utgångsdatumet på mitt presentkort. Frågan är bara vad jag nu ska välja...

Jag var först inne på Franz Ferdinand eller Arctic Monkeys. men efter att ha tjuvlyssnat på Youtube känner jag att de är grupper som har låtit precis likadant i tre skivor nu och då är det kanske roligare att få höra någonting annat. Jag funderar lite på The Raconteurs, lite på The (International) Noise Conspiracy och lite på Lykke Li. Men jag vet inte alls egentligen. Förutom att det måste vara glad musik på något sätt.

Så snälla - tipsa mig! Klottra ned namnen på alla band och artister som man borde älska om man är förtjust i ovanstående musiker. Tusen tack på förhand.




Ett enormt plastflygplan

Idag fyllde F fem år. Hon hade fått ett stort flygplan från Polly Pocket. Ett flygplan i lila plast med hiss, inbyggd runway och tusentals små tillbehör och dockor ska tilläggas. Jag fick sätta fast helikopterplattan och få modeshowsanordningarna att fungera. (Det var faktiskt jättekul.)





Titta här - flygplanet är enormt!



Tänk vad jag får göra på betald arbetstid! På onsdag ska det bli barnkalas och på fredag fyller storebrodern år. Vilken vecka!




Länge leve hennes namn!

Grattis på min namnsdag! Igår avslöjade mamma min namnsdagspresent (ja, vi har sådana. Namnsdagspresenter alltså. Vi ger presenter vi ganska många högtider: På julafton, alla hjärtans dag, födelsedagen och namnsdagen - fast bara för tilltalsnamnet. Vilket är lite synd för pappa som bara har en namnsdag för sitt andranamn... Det är fint med så mycket firande på året tycker jag.)

Min namnsdagspresent är två biljetter till valfri balett!


Jag som älskar balett! Tusen tack mor och far. Och klicka gärna på bilderna för bildkälla (jag kan avslöja att en av länkarna leder till en genomvacker stillbildsvideo).







Ljust, ljust rosa tåspetsskor är så oerhört vackert förresten. Jag skulle vilja ha ett par "vanliga skor" som ser ut så. Acnes Position Shoe, som jag provade någon gång när de fanns på REA men som var för stora (kanske för att de inte fanns kvar i min storlek, kanske för att ballerinaskor i min storlek alltid är för stora - jag minns inte vilket), är väl det närmaste man kan komma. Men de är lite för grå i färgen för att vara perfekta. Säg hemskt gärna till om ni hittar något motsvarande!




Imorgon är det cheersöndag

Jag ber om ursäkt för mitt dåliga uppdaterande men inspirationen tycks inte riktigt infinna sig (den gömmer sig lite i mitt huvud bara. Och handlar som vanligt om kläder).

Idag har varit en "vi har ju faktiskt en egen lägenhet och måste ta hand om allt själva"-dag, med diskning, lite dammsugning, granutslängning (vår gran har sett hemskt hängig ut de senaste veckorna men den har liksom inte riktigt velat lämna oss), soppåsebärande, tvätt och tumling, renbäddning och mat alldeles på tok för sent. Och en hel del segande och internetsurfande därtill.

Imorgon är det cheerleading hela dagen! Först träning mellan 10 och 12 (eller 13) i en hall uppkallad efter den här damen och därefter träning mellan 15 och 18 i en annan hall. Det är med andra ord nästan bra att jag åt en sisådär 500 ml glass förut. För imorgon behövs energi, energi, energi! (Jag vet att det inte fungerar så. Men vi kan låtsas: Atleter ska äta mycket glass kvällen innan tävling har jag hört. Det där med gröt och pasta är bara en myt...)




It's a cliché but it's true

Det här med att fransmän äter baguette. Det är verkligen sant. På kvällarna går mängder av parisbor runt med sina brödpåsar, ofta innehållandes baguetter som bara nästan är hela. För en bit har de redan brutit loss och ätit upp.



På vägen mellan lägenheten som min "arbetsgivarfamilj" bor i och den närmaste métrostationen hann jag se tre eller fyra personer gå i motsatt riktning med varsin baguette i famnen. Visserligen ligger ett bageri precis i närheten. Men ändå.

Så ät mer baguette och gärna på kvällen, ute på gatan innan du har hunnit hem om du vill leka fransyska (eller fransman). Det får bli dagens tips.

(Klicka på bilden för källa.)




Min dag

Idag har jag...





... varit på Le Bon Marché (ett köpcenter likt Galeries Lafayette och Printemps. Fast på andra sidan Seine) och fått hjälp med att ställa om min underbara klocka (jag var för svag för att klara av det själv).



... träffat Zak utanför Saint-Sulpice.



... strosat omkring i kylan tillsammans med min pojkvän och ätit sådant här.






... stått lutad mot sargen till skridskobanan vid Hôtel de Ville och skrattat åt tokigheter ute på isen. (Det är mycket lättare att le åt andras tolkningar av Bambi på hal is, när man själv slipper ha skridskor på fötterna.)

Det har varit en fin dag. Vad har ni hittat på?




Learning to love you more

Min fina mor tipsade om den här sidan idag. Ett pojekt vid namn Learning To Love You More som tyvärr avslutades förra året men vars arkiv fortfarande finns att gotta sig i.

I vänstermarginalen finns en rad olika uppdrag. Om man klickar på ett, kan man se resultaten i högermarginalen. Mycket är ganska trist men så finns det också en del fint. Som det här till exempel:










Vi tycker ju om sådant här!

Vill även tipsa om Wreck This Journal av sötkreativa Keri Smith. En bok med uppmaningar på varje sida där det enda som man verkligen inte får göra är att låta sidorna vara tomma. Här kan du titta på innehållet!




Carrousel La Belle Époque










Pizza Hut och en fin morfar

Idag var Zaks schackträning inställd så efter mitt jobb, tog vi métron från varsitt håll till Châtelet och åt pizza till överpris. Världens godaste pizza i för sig, men fortfarande onödigt dyr. Den här Pizza Hut:ens koncept var så märkligt. De låtsades vara en hyfsat fin restaurang - med priser därefter. Men i själva verket kunde de jämföras med en lugn del av McDonald's. En ovanligt ren del förvisso. Och med bestick.

I vilket fall som helst är Pizza Hut's Louisiane (eller Louisiana som den heter på svenska) hur god som helst. Jag har ätit den i Sverige, på Mallorca, Lanzarote med tror jag (eller så var det på Gran Canaria. Eller i Portugal) och nu även i Frankrike. Den smakar lika gott överallt!



Pan pizza är himla gott i allmänhet förresten. Min morfar bjöd mormor på det en gång när hon fyllde år och de hade åkt iväg till staden. När mamma, pappa och jag vid ett senare tillfälle skulle äta pizza med dem och pappa undrade vilken pizza morfar ville ha, svarade han "Pan". Pan som i Peter Pan. Det var så otroligt fint på något sätt. Min morfar som bjöd mormor på pizza och inte kunde någon engelska.




Brevskrivarkväll

När jag kom hem idag, låg ett kuvert och väntade på mig i brevlådan. Det var ett brev ifrån pappa. Och när jag hade läst klart det ordnade jag en liten brevskrivarkväll. Imorgon ska jag lägga tre små kuvert på lådan. Så dyker de nog upp i Sverige någon gång nästa vecka.



Jag är stormförtjust i svart bläck så idag fick bokstäverna skrivas med en sådan här. Och den oerhört söta adressboken med grisen Rosalie hållandes ett brev från sin "fling" Trüffel är en studentpresent från min vän Dennis.




Jag har snott en lista...

Hittade precis finaste listan på Requiempouruncon-Emmas blogg. Och jag är en sådan där som inte vill apa efter för mycket. Men önskar att jag kunde när någon annans idé är så fin. Som alla de där uppslagen i den internetbaserade Mina vänner-boken. Första gången jag såg ett sådant blogginlägg ville jag själv fylla i ett uppslag. Men då var det redan för sent tänkte jag. Senare upptäckte jag att folk hade kopierat ändå (vilket var meningen), och att jag inte alls fann dem som några plagiat utan istället verkligen uppskattade att få se fler blogginlägg med samma fina tema. Så nu kopierar jag faktiskt den här listan. Men skriver in mina egna svar. Jag gör det nu, innan alla andra har gjort det och jag känner att jag inte längre kan med. Så hoppas jag att ni känner som jag gör och uppskattar mina svar, trots att det inte var jag som lade upp frågorna först.

Om jag var en färg...
... skulle jag vara blå för det känns som att det finns fler nyanser av blå än någon annan färg (även om det nog inte är så egentligen).

Om jag var ett djur...
... skulle jag vara en kattunge som aldrig blev stor, fast som hade ett stort huvud, enorma ögon och liten kattungekropp. För då är man nog sötast i världen. Och det skulle jag gärna vara.

Om jag var ett nummer...
... skulle jag vara nummer arton för det är mammas turnummer och mitt med, trots att det aldrig har fört någon direkt tur med sig. Jag skulle aldrig någonsin vara två i alla fall för den siffran tycker jag inte om. Den är lite, lite obehaglig.

Om jag var en sång...
... skulle jag vara den här låten.



Jag ska översätta texten för er någon dag. Den passar så väl in på oss alla ska ni veta.

Om jag var mitt i en dröm...
... skulle jag nog ha glömt bort den när jag vaknade.

Om jag var en blomma...
... skulle jag vara ett magnoliaträd (för farfar ringde den dagen jag föddes och berättade att magnoliaträdet blommade).

om jag var ett instrument...
... skulle jag vara ett instrument som ger känslan av att man befinner sig i Paris, så ett musettedragspel antagligen.

om jag var ett klädesplagg...
... skulle jag nog även vara schizofren (schizofren som i amerikanska filmer alltså) eftersom det är helt omöjligt för mig att bara vara ett plagg. Nej, det skulle nog krävas ett antal personligheter så att jag kunde få vara en hel garderob! Men om vi trots allt låtsas att jag bara var ett klädesplagg, då hade jag säkert varit världens vippigaste lilla dockklänning. För det mesta jag tycker om ser ut så.

om jag var en sko...
... skulle jag vara en svart sko med platå och rejäl, hög klack. Klumpig och söt.

Om jag var en dryck...
... skulle jag vara smultroncider utan alkohol. För - liksom jag - är den fullständigt ofarlig, rosa och bubblande.

Om jag var ett fotografi...
... skulle jag kanske också vara schizofren. Nej, bättre svar måste jag ju lyckas knåpa ihop. Nu när jag har norpat en lista och allt. Kanske skulle jag vara den här bilden eftersom den har etsat sig fast i mitt minne.



Jag tror i vilket fall som helst - och hoppas såklart - att jag skulle vara en skir bild i sådant där grumligt ljus som vi alla tycker så mycket om. Antingen det eller en svartvit bild. Det hade varit fint att vara ett gäng fotoautomatsbilder. Men det tror jag inte att jag hade varit. Man måste kanske vara lite mer... "röjig" för det.

Om jag var en känd person...
... skulle jag vara Annika Lantz.

Om jag var ett väder...
... skulle jag vara världens mysigaste oväder och titt som tätt dramatiskt bli en värmebölja istället. För riktiga ruskväder och riktig värme skulle jag hemskt gärna vara. Och dessutom kan de starka väderfenomenen få spegla mina känslor. För jag kan både bli väldigt ledsen och väldigt glad. Jag är inte så avtrubbad ännu.

Om jag var en doft...
... skulle jag bo i en jättefin parfymflaska och doftmässigt befinna mig någonstans mellan blommiga och fruktiga noter. Kanske skulle jag vara den här. Eller den här. Och när jag hade ätit mycket godis skulle jag lukta väldigt svagt av den här.

Jag lägger till en egen fråga också:

Om jag var en film...
... skulle jag utan tvekan vara Lost In Translation.




Ett ärtgrönt paket

Idag kom paketet från mamma äntligen fram! Jag fick hämta det hos gardien:erna (fastighetsskötarna). I det låg mina älskade cheerskor som sitter så fruktansvärt bra på fötterna att det inte är riktigt klokt (de är ganska fula men jag älskar dem verkligen), 6 romantiska komedier utan fodral (för paketet fick max väga 2 kg) som min moster hade fått med olika tidningar, svarta och vita strumpor (jag lider av strumpbrist mest hela tiden) och tre fina tidningar! Jag blev himla glad för alltihop!



Tusen tack mor. (Och skicka gärna fler paket!)




Nästan som naan


Idag har jag bakat bröd. Jag tänkte att ni kunde få vara med.



Så här klämkäckt är franskt bakpulver. Här kommer information om ingredienser och tillvägagångssätt.





Jag kan skriva mycket finare än det där. Men idag blev det lite slarvigt. Nu får ni se gräddningsprocessen i bilder istället. Ber om ursäkt för att stekpannan är så smulig, men det här var inte det första brödet som gräddades.



Gott blev det! Och himla lätt att slänga ihop. Det skulle säkert smaka ypperligt med rosmarin och flingsalt också. Fast å andra sidan, vad gör inte det?







miu miu (s/s-2010)












Titta på modellerna! Jag funderar på om den översta skon i rosa och svart kanske är den snyggaste skomodellen någonsin. Som en docksko. Trubbig och lite klumig. Men samtidigt nätt och sockersöt. Tänk om de skorna hade funnits i svart sammet. Då hade jag köpt dem direkt - utan en tanke på att hyran ska kunna betalas.




Jag trodde aldrig att jag skulle vilja ha acne...








Smärtsamt fint. Här sitter man i modets huvudstad och kan inte sluta tänka på fina svenska märken.




Söndagspromenad

Zak visade mig ett gatustråk med billiga restauranger idag. De gömmer sig i studentkvarteren och är sannerligen värda ett återbesök. Eller flera. Vi köpte världens godaste nudelwok i pappburkar, strosade runt i de upplysta gränderna och lyssnade på några gatumusikanter.









Vykort från Paris




















Proportioner som jag är hemskt förtjust i...






Ett fantastiskt bloggtips!

Jag hittade precis en liten guldgruva till blogg. Det kan tänkas att jag är sist i världen med att finna den, att ni alla redan känner till den. Men om någon har missat den här bloggen, precis som jag hade tills för en sisådär två timmar sedan, ja då är detta blogginlägg sannerligen nödvändigt. Bloggen The Collective är nämligen fylld till bredden med inspirerande, vackra och drömska bilder. Här får ni ett smakprov.















 



Världens minsta Eiffeltorn. Typ.

 


Idag har jag inhandlat min andra berlock till armbandet. Ett galet litet Eiffeltorn i silver, bara 1,5 cm högt. Så himla fint, tycker ni inte?




Evigt finklädd

Förra året, efter student, bal, inlämningsuppgifter och studentfest, när allting hade lugnat ned sig en smula, begav jag mig hit för att få mina finkläder förevigade på bild. Några timmar senare var allt klart. Då hade jag blivit sminkad och avbildad på 400 fotografier. Sedan fick familjen välja ut ett antal bilder som efter flera månaders väntan (vilket bland annat berodde på fotografens datorkrasch) plötsligt dök upp i brevlådan. Jag tänkte att vi skulle titta lite närmare på de som blev bäst.



Korsetten är min älskling och syddes upp utav den här fantastiska sygudinnan (som även sydde min långkjol).
Den vippiga drömmen i mörkblått kommer från Pepe Jeans och min studentklänning består utav ett linne från Zara, ett par minimala shorts från H&M, två egensydda underkjolar (som min mamma var så snäll och sydde ihop till en) och en tyllkjol från Dansbutiken.


Jag är väldigt glad att de här fotografierna togs.




De kanske är mina gyllene skor...

Det gick himla bra på träningen idag! Det var lagom svårt. Dansen var hur snabb som helst men ju fler gånger vi dansade, desto bättre gick det. Precis så ska det vara. Dansen ska vara en utmaning men det ska inte vara helt omöjligt att lyckas.

Det kan bero på att vi hade en vikarie som tränade oss. Han hette Ralph och var mer pedagogisk än vår ordinarie tränare. Men vi säger att det beror på mina skor istället! Jag älskar dem.







Och de nya skorna ska på

Idag har jag införskaffat en nätt liten länk till mitt framtida berlockarmband samt ett par finfina skor att ha till dansträningen. Lite onödigt kan tyckas, med tanke på att jag redan har ett par nya gympadojor och dessutom ett par skor till cheerleadingen (som just nu befinner sig någonstans i Postens mystiska värld). Men att dansa hip hop new style med ett par vanliga gymnastikskor är ungefär som att spela piano med handskar i GORE-TEX eller att gå på bröllop i ett par hängselbyxor: Det funkar men det hade inte kunnat kännas mer fel.

Så säg hej till mina fina Nike:isar!





Färgen stämmer bäst överens med den nedersta bilden. De är mörkt, mörkt lila med rosaskimrande logga. Jag tycker att de är oerhört fina. Egentligen är de lite för trånga. Men hellre ett par skor som är lite för små än ett par som är lite för stora när det finns risk att snubbla tusen gånger om! Vi håller tummarna för att de ska töja sig en aning.

Nu ska jag iväg och göra bort mig på min träning. Skorna slipper inte undan.




I can't believe it's yoghurt!

Jag kan laga mat. Men oftast är det väldigt tråkigt. Därför föredrar jag att laga sådan mat som snarare innehåller steg som "stick några hål på plasten med en gaffel", "koka i fyra minuter" och "sätt mikrovågsugnen på full effekt" än "gör redning", "låt stå på svag värme i en timma" och "låt degen jäsa".

Min senaste matlagningsinnovation är frozen yoghurt. Ingen krämig, glassliknande variant alltså utan helt enkelt fryst yoghurt. Hur gott som helst! Och lätt som en plätt att göra! Det enda som saknas är väl förfining. Hursomhelst:

Välkommen till Ericas matprogram!




Man tager en yoghurt med valfri smak. Idag blev det en med Granny Smith-äpplen (som antagligen är världens godaste smak) för min del. Ett tips kan vara klassikern jordgubb, som än så länge har imponerat mest på mig i sitt frusna tillstånd.



Ställ in din yoghurt i frysen över dagen. Den klarar sig själv där. Ut och härja - tänk inte på matlagningen.



När det är kväll och du har återvänt till hemmets trygga vrå, ställer du tillbaka den numer frysta yoghurten i kylen. Låt den umgås med sina vänner ett tag!



Efter någon timma sådär - eller tidigare om du känner för det (men då får du vara beredd på att hacka loss yoghurtbitar) - är din yoghurtglass färdig. Hur gott som helst! På riktigt.

Jag har gjort så här i några dagar nu och mår fortfarande prima, så jag tror inte att det ska vara någon fara med att frysa in och sedan till viss del tina upp yoghurten igen. Det är värt ett försök från alla. Friskare - och enklare - efterrätt får man leta efter. Och om man vill att det ska se gott ut också, kan man säkert ta ut yoghurten ur frysen lite tidigare och mixa den till lagom krämig konsistens, men sådana detaljer har jag inget till övers för. Isigt är ju gott!




Coco Chanel & Igor Stravinsky

Nu har jag varit på bio med Agnes. Vi sågs utanför Opéra som var så här ståtligt i mörkret.



Att gå på fem i tio-bio var hur mysigt som helst. Så här såg det ut i biosalongen. Vi fick besök utav ytterligare en sisådär tre personer sedan.



Hur var då filmen? Jo, den var bra. Himla fin faktiskt. Passar alla som faller för synliga ben under huden, skuggor, parfym, musik som skulle få vilken skräckfilmsfantast som helst att rysa, herrar i frack och damer i vackra klänningar, dörrar i dramatiskt svart och vitt, 20-tal, elegans, exklusivt lantliv och - framför allt - markerade kindben och knotiga axlar.





Dessutom kan nämnas att filmen är ypperlig för den som vill förstå en film på franska. Det är en relativt fåordig film. Stora delar utspelar sig på ryska och är därför textade på franska vilket är himla mycket lättare att begripa än franskt tal. I övrigt går det faktiskt även att förstå sammanhanget när det talas. Och man kan försöka att förstå alla förutom Igor. Han är omöjlig. En dansk som ska prata franska med grov rysk accent är helt enkelt inte så lätt.

Det har varit en himla fin kväll helt enkelt!




På bio med Agnes, Igor och Coco

Om någon timma ska jag ge mig ut i Paris underjord (jag ska åka métro) för att träffa Trollhättatösen Agnes (och kanske någon mer om hon har bjudit med någon annan också. Fast det vet jag ingenting om). Om vi har tur finns det fortfarande biljetter kvar till en sen visning av den här filmen.



Och om vi har otur får vi nöja oss med en fika. Men det kan bli himla fint det med.




Little cutting edge monster


Idag blev jag översköljd av en modig våg. Min lugg var för lång och jag bestämde mig för att göra något åt saken.



Man tager en tygsax. Väldigt dumt med tanke på att det säkert inte går att klippa i tyg lika bra nu när den har härjat i min lugg men den lilla papperssaxen ville bara inte fungera.



Et voilà! Rätt bra resultat med tanke på att det var första gången jag klippte mig själv.



Att jag sedan råkade bli ett litet klippmonster i samma veva, det struntar vi i så länge...



I'm watching you...





ma petite collection

Jag berättade ju för ett tag sedan att jag vill sy en liten kollektion i år. Så här långt har jag kommit med arbetet...





Jag är förutsägbar när det gäller klädsmak tror jag. Just nu faller jag för allt som har med vippiga, korta kjoldelar att göra. Och kjolar med vackert fall. Jag faller för allt som är flickigt och sött och helst sneglar på dåtiden. Och det är även så jag vill att min lilla kollektion ska se ut. Resultatet blir säkert spretigt till tusen. Men förhoppningsvis väldigt fint.




Första cheerträningen

Då hade man tränat med det nya laget. Tror att det kan bli himla bra faktikst. Jag har ont i hela kroppen och kommer att få kämpa för att orka med. Varken min kondition eller styrka är på topp just nu. Men det känns jättebra att ha ett projekt igen.

Det fanns några som var jättebra på gymnastik - verkligen. Vad gäller cheerleadingen är laget duktigt för att ha tränat under så kort tid (de började någon gång förra året). Men det känns som att de hoppar över grunderna och går direkt på de svårare sakerna... Säkerhet och teknik glöms bort en del.

Tränaren var jättetrevig. Och lagmedlemmarna likaså. Många har någon förälder från ett engelskspråkigt land så språken blandas ganska vilt. Och många pratade engelska med mig. Men en del franska blev det ju så jag är nöjd!

Vi var ganska många nya medlemmar så vi fick bilda en egen liten byggupp. Jag var topp. En gång föll jag och jag gjorde som de lärde mig på träningarna i Sverige: Om man faller är det bara att spänna sig och hålla sig rak, så kommer någon och fångar en.

Det kom aldrg någon och fångade mig. Jag ramlade med ryggen före istället. Usch, det var inte kul. Blev himla rädd. Men sedan gick det bättre. Lyckades nocka mina baser som vanligt sådär. Det ska ju vara jag som slår till de andra - inte tvärt om...

Det är lite synd att nästan alla bygg redan är klara. Jag hade så gärna varit med på fler. Nu blir det kanske bara ett. Men, men. Det finns mycket annat att öva på med så jag deppar inte ihop. Jag ska bli en mästare på hopp, dans och stillastående flickis istället. Och jag ska försöka kämpa för att lyckas med en stillastående salto också. Men det lär dröja - trots att jag redan har övat en massa.





Jag tycker om...

...när det blir iskristaller i glassen.
...att tänka ut hur olika klädesplagg ska se ut.
...att planera och göra listor.
...svart bläck.
...fina magasin.

Jag har kanske redan berättat det här men de är värda att nämnas igen.

Vad tycker ni om?




Om berlocker

Jag tänkte skaffa mig ett berlockarmband. Har tyckt om dem ganska länge men det har fortfarande inte blivit av. Requiempouruncon-Emmas fina har också fått mig att låta bli. För man vill ju inte uppfattas som en härmapa! Kedjorna som jag har tittat på har dessutom varit alldeles för klumpiga. Jag gick till exempel in i en smyckesaffär i Göteborg och frågade efter något diskret eller nätt eller något i den stilen och damen i butiken visade mig ett strassarmband. Suck.

Men nu när jag till och med har fått en liten berlock i julklapp ska jag minsann ta nya tag och skapa mig ett eget, alldeles personligt, litet smycke runt handleden. Inom en inte alltför avlägsen framtid ska jag införskaffa ett nätt armband och ett mycket litet Eiffeltorn. Jag vet precis var Eiffeltornet finns och kedjan borde väl inte vara alltför svår att finna. Jag befinner mig ju trots allt i Paris. Eiffeltornet och armbandet ska för övrigt bli min julklapp från pappa. Han har nämligen sagt att jag ska leta reda på något fint till mig själv i Paris. Så ska jag få det utav honom.

Nu tänker jag på vilka fler berlocker jag borde ha på armbandet.

♥ En parfymflaska helt klart - eftersom jag är så himla förtjust i allt som har med parfymer att göra.
♥ Och någon form av rosett - oavsett om det blir ett satinband eller en rosett i metall.
♥ Kanske ett paket eftersom jag tycker om presenter i allmänhet - både att ge och att få. Drömmen är ju den här från Tiffany's men den är onödigt dyr och dessutom utgången ur sortimentet.
♥ En klänning kanske, med tanke på klädintresset.
♥ En nyckel utan anedning. Bara för att de är så fina.



Vad tycker ni att jag borde ha runt handleden? Och vad skulle ni själva välja för berlocker?




Morgondagens planer

Ikväll har jag fått fler SMS från de franska cheer-töserna. De frågade om jag ville följa med och köra tumbling imorgon. Såklart att jag vill! Har inte gjort något gymnastiskt sedan början av sommaren så vi får se hur det går. Men spännande blir det i vilket fall som helst!




Och matlagandet fortsätter...

Omelett med stekt skinka, körsbärstomater och ett basilikaberg. Det blev så färgglatt och Italieninspirerat att jag var tvungen att visa er.







Pannkaksfrukost

Idag är Zak sjuk så då gräddade jag pannkakor till frukost. Det blev gott. Och jag har blivit en mästare på det här med pannkaksgräddning.

Flortunna. Med fruktkompott. Det är en bra frukost det.

Till supermånga pannkakor (som mättar två personer) behöver du:

♥ 2,5 dl vetemjöl
♥ 6 dl mjölk
♥ 1,5 msk olja
♥ 0,5 tsk salt
♥ 3 ägg

Blanda mjöl och salt, Häll i 3 dl mjölk och vispa ut klumparna. Tillsätt resten av mjölken och vispa igen. I med äggen. Vispa och sedan åker oljan ned. Vispa lite till - man kan aldrig vispa för mycket.

Dags att grädda pannkakorna! Använd valfri, lagom stor stekpanna med beläggning. Häll lite, lite olja i pannan. Bara till första pannkakan. Det extra fettet behövs för att bygga upp självförtroendet. Sedan klarar man sig utan. Den här låten kan också hjälpa den som känner sig osäker med pannkakslaggen i hand.

En halv deciliter blir en tunn och fin pannkaka. Grädda först på rätt hög värme, när plattan väl är varm kan du sänka till medelvärme och grädda resten av pannkakorna. Grädda dem inte för länge på andra sidan. Eftersom de är så tunna kan de nämligen bli lite krispiga då. Och så ska ju inte pannkakor vara.

Servera med nutella, fruktkompott, sylt, glass, frukt, keso och örtsalt eller någonting helt annat. Whatever works. 

Bon appétit!




Ett lag...

Nu är jag så glad, så glad. Dansen var supersvår förresten. Alla rörelser skulle göras hur fort som helst och jag tappade aldrig bort mig i tanken direkt men i praktiken hann jag inte med. Det är synd när det blir så. För då tar man aldrig ut rörelserna utan försöker bara hänga med. Men men. Nu har jag något att öva på hemma i alla fall. Även om tränaren säkert lär ut en ny, lika svår dans nästa gång...

Men det är inte för att dansen var knepig som jag är glad. Nej, istället beror det på att jag äntligen ska sätta igång med lagsport igen! För på söndag är det min första träning som parisisk cheerleader!

Jag ser fram emot det som en tok! Det är 30 personer i laget, tränaren är från New York och även om de inte är lika bra som lagen jag tränade med i Sverige är de helt klart tillräckligt bra! Och de tränar hårt inför en tävling i slutet av maj. Bara på söndagar men ändå. Och även om jag inte har träffat någon i laget ännu, känner jag mig så oerhört välkommen. De har addat mig på msn som man säger, bjudit in mig till sin facebookgrupp, skickat sina telefonnummer om jag skulle behöva hjälp med vägen och så vidare.



Där ser ni mig som göteborgsk cheerleader. Tveksamt om den franska versionen är mer chic. Cheerleading är ingen chic sport. Men fruktansvärt rolig.

Jag som till och med har döpt om söndagarna till pissöndag bara för att de är så tråkiga, dagen då allt är stängt och man inte ens kan få någon post. Tänk om det blir min favoritdag nu!




Fordon i Paris

 




Några fina fordon finns här allt...




Dags för träning!

Ikväll är det dags. Mitt första träningspass på över ett halvår startar kl. 17:30. Min kropp skriker efter träning. Det har bara inte blivit av. Jag har skjutit på det men nu är det ett nytt år, en ny säsong och om jag inte sätter igång med träningen idag, kommer jag bara att skjuta den framför mig igen. Och så vill jag inte att det ska bli. För jag älskar att träna. I alla fall så fort träningen innehåller någon sorts koreografi eller gymnastik.

Dagens träning är i form utav hip hop new style för alla nivåer. Jag har tittat på några videos som tränaren/koreografen har lagt upp på Youtube och danserna ser jättesvåra ut! Jag har ju dansat innan och i truppgymnastiken växte jag ju upp med friståenden. Men ändå. Jag är pedant även när det kommer till dans och om tränaren snurrar och jag gör likadant men roterar åt fel håll så är det inte tillräckligt. Nu blir instruktionerna dessutom på franska, till tonerna av musik på hög volym.



Jag är lite nervös faktiskt. Men när danspasset väl är över kommer jag nog att vara hur nöjd som helst - oavsett om det går åt helvete eller ej!




Vad vill ni se och läsa?

Idag ska jag börja jobba igen. Det är nog bra tror jag. Även om det just nu känns lite, lite tradigt. Det är ju så himla skönt att inte behöva göra någonting på dagarna. Fast i längden tröttnar man på det med.



Jag har lite idétorka till bloggen känner jag. Så ni får hemskt gärna berätta vad ni skulle vilja se mer utav.

Hör av er.




Med finskjortan på.


Idag köpte jag en himla fin skjortklänning. Den har smala ränder i blått och vitt, ärmar som är lite kortare än hellånga ärmar och ett skärp i midan. Nätt och fin tycker jag. Och tänk vad perfekt den kommer att vara i sommar! Dessutom sitter den perfekt med sin ickepassform.







En scrapbook på nätet.

Hittade precis en scrapbook på tidningen Lula's hemsida. Där kunde man hitta så här fina bilder. Tillsammans med små beskrivningar.









Kartonger

Min finaste julklappsklänning kom i ett nästan lika fint paket. En stor, rektangulär ask.



Klänningen låg nedbäddad i ljuslila silkespapper och överst hittade jag en liten broschyr med kappor och en söt hälsning.



Och när vi nu ändå är igång med kartongtittandet, kan jag lika gärna passa på att visa upp mina andra askar.



En liten plåtask som ursprungligen innehöll ett par trosor, likadana som dem på pinuppan. Jag köpte asken på Pom Pom Parlour och kvinnan i butiken tyckte om min kappa.







En ask som från början var fylld med macarons. Den är tom nu. Men har fortfarande jättesöta bilder på locket.





Min finaste men tyvärr även mest trasiga ask. Trasig eftersom jag gick runt i stan och bar på den under ett skyfall. Den följde med världens finaste morgonrock.

Förutom de askar ni har fått se, finns ytterligare fyra vita samt några ljusrosa i min ägo. De kommer från IKEA allihop och är fina de med. Speciellt de rosa. Men de befinner sig i min bokhylla i Göteborg just nu så de kan tyvärr inte ställa upp på bild.

Det är så himla fint med askar. Hattaskar, askar till alldeles för fina plagg och exklusiva skolådor. Så synd att de är gjorda av papp. Jag vill ju att de ska hålla för alltid! Då är det bra att det finns plåtburkar också.




Fredskatten

Innan Zak och jag tog tåget från snön för att återvända till Paris, värmde vi oss på ett litet fik. Café de la paix hette det - fredscaféet. Det var ett sådant där riktigt franskt ställe där alla som gick in genom dörren, hittade åtminstone en bekant att krama om eller pussa på kinderna. Där gubbarna verkade vara stammisar och där det bara gick att beställa något att dricka. Vi fick gå över till ett bageri och sedan ta med oss det vi köpte tillbaka till caféet. Där satt vi sedan i någon timma. Med varsin kopp varm choklad. Och tittade på caféets gäster och fredskatten.













Sagolandet

Val d'Isère ser faktiskt ut som Disneyland. Det tycker jag om.















Mamma, pappa, Zak och jag hade en himla fin vecka tillsammans i snölandskapet. Myskläder dygnet runt, badhusbesök, crêpes och annan god mat, små Mentalist-maraton på kvällarna, bokslukning och några besök i byn.







Vad som fanns under julgranen...

Nu är det minsann på tiden att ni får se mina julklappar. Så här såg jag ut i juletid, iklädd favoritblus och med miniatyrkanin runt halsen.



Mamma och pappa hade hittat en liten bonuspresent på färjan och det visade sig vara något som jag faktiskt hade gått och tänkt en del på. Shower Gel och Bodybutter med världens godaste smultrondoft från Björk & Berries! Jag blev superglad!



Av Zaks mamma Linda fick jag ett armband som ganska snart fick ett litet satinband runt sig. Det var tyvärr lite stort men vad som är bra är att det sitter perfekt om man knyter fast ytterligare ett satinband i det. Kan nog bli himla fint till svarta kläder tänkter jag mig.




Linda gav mig även en väldigt fin kortlek. Svårare att spela med men mycket finare.



Min moster hade varit himla gullig och skickat med några paket, samt en hälsning att de var symboliska. På etiketterna stod det att de var från min åttaåriga kusin. I ett utav paketen hittade jag två färgglada julgranskulor med shower gel och en liten rosa discokula med lipgloss. Julgranskulorna ratade granen helt och valde istället att hänga runt mitt öra och mina fingrar.




Av Zak fick jag en fullkomligt fantastisk berlock som jag hade önskat mig för ganska länge sedan. Någon månad tidigare sådär berättade jag att den där berlocken hade varit himla fin att finna under granen. Tyvärr pratade jag lite väl mycket om den och kände till slut att nej, det här är verkligen inte något man ska tjata sig till att få. Så jag fick dåligt samvete, bad om ursäkt och glömde mer eller mindre bort berlocken helt.

Men fina, fina Zak glömde inte. Han mailade till Bjørg - smyckesföretaget, frågade efter återförsäljare i Paris utan att finna någon, hittade Internetbutiker och hörde efter med mina föräldrar om de eventuellt kunde ta med sig paketet om det skickades till dem, mailade till affärer i Sverige och bad slutligen att ett exemplar skulle läggas undan i en utav dem så att hans mamma kunde hämta ut det och ta det med sig till Paris.

Det är det allra finaste faktiskt: Zaks arbete för att få tag på berlocken. Mycket finare än berlocken själv - trost att den är finast i världen (tillsammans med miniatyrkaninen då). Jag blev hur glad som helst och försökte flera gånger säkerställa att han inte hade känt sig tvingad att ge den till mig. Och han förklarade att så var inte fallet. Vilket såklart gjorde mig ännu gladare.



Och så kommer vi till julklapparna från mor och far. Som till min glädje satsade helt och hållet på mjuka paket.

Byxor och klänning med en rad söta detaljer från Odd Molly och den perfekta klänningen från Patouf.

Jag gjorde en liten film av alltihop! I den får ni även se de vita raggsockorna med bollar som jag fick utav min moster, eller var det från kusinen?



Plaggen från Odd Molly är så detaljerade. På ärmar och byxben - till och med inuti plaggen - kan man hitta små texter, volanger och fjärilar.











Och Patoufklänningen är helt fantastisk i all sin enkelhet.



Tror ni mig om jag säger att jag har fått helt fantastiska julklappar?




RSS 2.0