Sot

Paris är vackrast på kvällen tror jag. Den smått gotiska arkitekturen kommer verkligen till sin rätt då. Gamla husfasader med snirkliga utsmyckningar, svärtade av sot. Jag kan bara inte få nog av det!













En god advent

Vi åt mat på ett ställe som Zak och jag går förbi varje dag. Det ser väldigt franskt ut. Mamma åt vegetarisk lasagne medan jag tog en hamburgare med kyckling, bacon, ägg och friterad potatis (någon var hungrig!).





För andra dagen i rad, hamnade jag sedan på Champs-Élysées. Det var egentligen meningen att vi skulle ta oss till en marknad i Montmartre men klockan hann bli en del så vi bestämde oss för att skjuta upp den utflykten till morgondagen. Istället fortsatte vi att promenera lite planlöst och efter en stund såg vi plötsligt triumfbågen. Så vi svängde av mot Champs-Élysées, promenerade ned för gatan och kikade i alla små julbodar som står uppradade längs med avenyn. Idag var det betydligt mysigare. Vi köpte brända mandlar också. Mandlar som visade sig vara jordnötter. Gott och riktigt juligt var det i alla fall! Och hoppborgarna var välbesökta.



Sedan kom vi fram till ett stort pariserhjul! Om ni kisar, kan ni se det vid gatans slut på gif-bilden. Annars kan ni alltid titta på bilden här nedanför. Den är lite tydligare.



Mor och jag bestämde oss för att åka och ställde oss i en förvånansvärt kort kö. Efter en stund började Eiffeltornet att blinka.



Åh ni skulle ha sett det! Så otroligt parisiskt med mörker, varmt ljus, ett gnistrande Eiffeltorn och en fontän lite snett framför.

Sedan var det dags för åkturen. Bilderna blev smått bedrövliga på grund av blänk från fönsterrutorna men ni ska veta att det var smått fantastiskt - och det var faktiskt perfekt att åka pariserhjul på kvällen när det hade blivit mörkt! All belysning med sitt varma sken gjorde Paris till ett riktigt drömlandskap. Champs-Élysées till vänster med sitt röda fält från bilarnas baklyktor och vita fält från framlyktorna, la Tour Eiffel långt borta i ett varmt, gultonat ljus, ståtliga Sacré-Cœur ännu längre bort och Jardin des Tuileries till höger med ett upplyst Louvre. Det var så vackert! Louvren med Tuilerierna som en tillhörande trädgård såg ytterst "Marie Antoinetteskt" ut. Om man nu kan säga så.



Efter vår vertikalhjulstur promenerade vi genom Jardin des Tuileries. Det var kallt men vackert. Sedan tog vi métron hem till mig och nu har mamma säkert somnat i sin hotellsäng. Imorgon ska vi äta frukost på något mysigt ställe och susa vidare i Paris.




Rosor

Så idag fick jag äntligen träffa mamma! Hon hade med sig två rosor som hon och Annika hade fått från en utav Andersarna. De hade blivit mycket glada men sedan bett att få skänka dem vidare till mig. Och det fick dem. Så nu står de små rosorna här bredvid och ser söta ut i sin lilla petflaskevas. Dessutom passar de väldigt bra ihop med tapeterna. Hela lägenheten blir lite mer drömsk och romantisk. Titta bara!







Varför ska jag vara så förbaskat svag för sommarstugeljus?




Med viss skepsis

Här har vi dagens inköp. Gelé i en praktisk liten hylsa (varför är hylsor alltid praktiska inom marknadsföring?) till området precis under ögonen och någon näring till ögonfransarna som ska göra dem mer hållbara så att de inte ramlar av utan bara växer och växer istället. Det sistnämnda är verkligen bara en grej att testa. Stod länge och försökte försäkra mig om att den inte ens är i närheten av en mascara utan bara, bara ger ren näring. Och så är det tydligen. Vissa säger att den fungerar, vissa anser det motsatta. Vi får se helt enkelt.



Jag handlade i två omgångar för jag trodde att den ena produkten var billigare på ett annat ställe. Så var emellertid inte fallet så det var bara att traska tillbaka igen. Bra blev det i alla fall för jag fick gratisprover båda gångerna och vid det andra inköpstillfället fick jag dessutom 20% rabatt av någon anledning.

Detta skickades med:

♥ Två doftprover av Jean Paul Gaultiers Ma Dame
♥ Ett doftprov av Lancômes parfym Trésor
♥ En ansiktspeeling från Clarins Paris







Eftermiddag och kväll i slutet av november

När jag äntligen gick ut idag närmade sig klockan nog fem på eftermiddagen. Det regnade. Jag skyndade iväg till métron och när jag slutligen kom upp till marknivå igen såg det ut så här. Gissa om jag blev förvånad!





Det virvlade runt låtsassnö bland paraplyerna och avenyn var kantad av bodar med mössor, kastanjer, godis och crêpes. En regnfri dag skulle det nog vara hur mysigt som helst.





En märklig företeelse på julmarknaden var hoppborgarna. Ett stort område med uppblåsbara rutschbanor och hus men helt utan besökare.



Efter att ha trängts bland tusentals paraplyer och nästan lika många människor kom jag fram till butikerna. Så här såg Sephora ut och ja, det var väldigt stort!





Jag gick dit två gånger och båda gångerna hände något märkligt. Första gången blev en skrikande kvinna indragen i ett rum av en vakt. Andra gången fick personalen fnatt (jag tror i alla fall att det var personalen och det var säkert ett väl inövat fnatt) och började klappa händerna och föra en massa liv när When love takes over spelades ur högtalarna. Jag såg inte så mycket av det för jag stod för långt bort men spelade i alla fall in slutet då de applåderade och sedan återgick till arbetet.

Efter att ha strosat runt på Champs-Élysées i en evighet och även spenderat en del pengar, var det dags att åka hem. Det här var bland det sista jag såg innan jag tog rulltrappan ned till underjorden och susade iväg.




Vid Bastiljen ringde mamma. Dessvärre dog hennes mobil strax efter att vi börjat prata så vi hann aldrig bestämma om och i så fall var vi skulle träffas. Surt. Men men. Klockan var säkert över halv nio när jag kom hem så det mesta av kvällen var redan över...




Mot avenyn...

Nej, nu har jag segat runt i lägenheten alldeles för länge - igen! Tänkte bege mig till Champs-Élysées för en gångs skull. Förstår inte varför jag knappt har varit där - det känns ju som en gata i min smak och dessutom behöver jag inte ens byta métro för att ta mig dit. Läste att det finns ett gigantiskt Sephora där så nu ska jag resa dit och se efter...




How pure

Idag ska jag nog gå på butiksspaning. Till ställen med burkar och flaskor som lovar mycket men antagligen gör ganska lite. Har (som ni kanske har noterat) blivit lite fjompigt förtjust i hudvård. Har aldrig riktigt haft någon hudvårdsregim men funderat på att skaffa en länge, länge. Det är inte så att min hy är dålig: Mina kinder har faktikt (och till min glädje) beskrivits som bäbishud! Men om man ska kunna prata om min bäbishud om 20 år så är det kanske bra att sätta igång med arbetet redan nu.

Först var jag helt inställd på Dermalogica men efter att ha läst något om att deras Daily Microfoliant (ett pulver som blandas med lite vatten och sedan fungerar som peeling) jämnar ut hudtonen, svalnade mitt intresse. För samtidigt som hudvård ska göra huden mjuk och fin och gnistrande och allt det där så får den absolut inte bli som smink! Så här lyder min ytterst välformulerade princip:

Hellre ful och äkta än vacker och fake.


Och jag vill aldrig få finare hy av en produkt som måste appliceras jämnt och ständigt för att ge resultat, där allting återgår till det normala tillståndet om man gömmer bort sin rengöringsrutin en dag eller två.

Mer fukt till hyn - Gärna. Ljusreflekterande partiklar - Nej. Pigment - Absolut inte!


Det jobbiga är att ibland vet jag inte ens själv var den där gränsen går. Jag tycker att det är OK att färga håret - men bara i en färg som uppenbarligen inte kan vara min egen. Som turkos, knallröd, lila och cerise (de färger som min lugg har haft). Concealer under ögonen är inte OK men däremot godkänner jag en dutt med täckstift över en finne. Att bli av med permanenten genom att kamma i ny läggningsvätska var ypperligt! Att platta håret istället hade jag aldrig någonsin gått med på.

Knepigt? En aning tvångsmässigt? Antagligen blir svaret ja på båda frågorna. Men å andra sidan: Varför göra det lätt för sig när man kan göra det svårt? Och enligt mig även äkta...




Om mörker och ordval

Zak ringde förut. Han hade vunnit båda schackpartierna idag. Bravo!

Sedan han åkte iväg, har vi pratat i telefon tre gånger. Under två av dessa, har han beskrivit vinter-Sverige som pissigt. Han gillar inte mörkret. Säger att man inte ens ser handen framför sig. Det är lite kul tycker jag. För här känns det ju också som att det blir mörkt. Men tydligen inte som i Sverige.

Tur att han snart kommer tillbaka. Annars hade det nog känts väldigt mörkt här med.




Och önskningarna blir fler...

Nej då, inte skulle det vara något problem att ta emot allt det här i julklapp inte!



Jag har gjort en ny kategori nu förresten. Den heter Mottages tacksamt och innehåller just sådant som skulle mottagas tacksamt - eller ytterst tacksamt. Det kanske blir rörigt i framtiden men nu inför julafton fungerar det bra. Så vi kör på det tills vidare.

Vad önskar ni er?




Om jag någon gång börjar röka så är det min mors fel.

Jag har ju träffat mamma idag också! Det var väldigt fint att ses igen och jag fick även hälsa på hennes gamla högskolekamrater. Annika och mammas labbkompis labb-Per och två Andersar och några till.

Mamma hade köpt med sig lakritspipor också. Sådana är väldigt trevliga att ha. Imorgon kommer vi nog inte att ses så mycket så då är det ju extra bra att jag fick något att tröstäta under tiden.

Nej, nu är det dags för något kvalitetsprogram på webb-TV'n. TV3-succéen "Vårt bröllop i era händer" kanske. Den som tycker att detta är tragiskt räcker upp en hand! (Från och med nu skriver jag hälften så fort för högerhanden sträcker sig efter taket...)



Och aldrig förr hade ett par armbågar sett så dystra ut...

Så här såg jag ut under några timmar idag.





Ljust, ljust rosa jumper - Jumperfabriken
Klänning - Whyred
Strumpor - Pierre Mantoux
Halsband - Tror inte att det är något speciellt märke, köpt på Boutique Les Fleures i alla fall (det glömmer jag nog aldrig!)


Hoppas att ni tycker om bilderna. Jag testade att göra dem ljusare men den där kusliga och olidliga känslan försvann då och det tyckte jag var synd.




Vendredi

Imorgon bitti ska jag gå till Shopi och köpa gott bröd. Sedan ska jag försöka hitta en vrå i lägenheten som inte är täckt utav bråte eller gammal disk och äta min frukost. Därefter är det städning som gäller! Diska och dammsuga och bädda sängen och skrubba handfat och lägga saker på rätt plats och gå ut med soporna. Sedan ska jag duscha (det är ingen idé att göra det tidigare under dagen för jag blir svettig av att hålla händerna i det varma diskvattnet. I alla fall om jag ska diska mycket - och det ska jag!) och ta på mig fina kläder och efter det får mamma ringa och be mig åka till hotellet som hon ska bo på. Det kommer nog att bli en fin dag.



Vad ska ni göra?




Butiksspaning

Lite prylar som jag såg idag. Sådant ni gillar, som origami i silver och muggar med mustasch. Själv föll jag mest för den Mao-inspirerade anteckningsboken. Och den lilla lådan som ser ut som en bok.





















De ljusblå kopparna är jättesmå och godishalsbandet kostar 49 euro och smakar nog inte så gott. Nutellaburken väger fem kg och nyckelringskamerorna kan lysa. Bara så att ni vet.

Would you like a politician in your tea, sir?





Parfymer

Nu blir det till att skriva om parfym. Igen. För det är verkligen något som jag älskar. I alla fall  eau de toilette. Hur skulle man inte kunna älska något som är så romantiskt, elegant och personligt?

Idag har jag vandrat omkring i staden. Gick igenom le Marais till second hand-butikerna runt Châtelet (hittade en bra och fräsch butik, dessvärre med ett ynkligt kjolutbud) och fortsatte sedan till Galeries Lafayette och Printemps. Väl framme vid de stora köpcentrena gick jag igenom det mesta av sortimentet: Porslin, hudvård, kläder - och så parfymer.

Hittade ett märke vid namn Histoire de parfums där alla flaskor hade årtal på sig. I samma veva fann jag även en liten textrad där det stod något i stil med att parfymerna "berättar en historia som läses på din hud". Vilket fantastiskt koncept! Små berättelser i doftform. Jag luktade bara på en parfym som tyvärr inte var något vidare. Och att dömma av doftnoterna som anges på företagets hemsida, är nog alla parfymer rätt tunga. Men idén är strålande (om än en gnutta pretentiös).

Sedan spenderade jag en mindre evighet inne på ett stort Sephora där jag sniffade på parfymer, kikade på hudvård och tänkte på julklappar.

Och angående det här med signaturdoft. Jag börjar fundera så smått på om jag kanske redan har hittat min alldeles egen trots allt. För det finns en, en billig kändisdoft från 2006, som ger flashbacks till tiden då Zak och jag precis höll på att bli ihop. Jag blir så glad av den. Och lite förväntansfull. Vill bara bli pussad under öronen hela tiden när jag känner doften!

Jag tror att en signaturdoft ska få det att kännas så.



Men man kan ju aldrig vara säker. Så för säkerhets skull har jag bett mamma att ta med ett bodylotion som nästan är slut för att jag ska få känna om det luktar ännu godare. För i sådana fall är det parfymen som lotionet är baserat på som gäller. Men det tvivlar jag på.



Seså, berätta om era favoriter och minnen nu!



Att göra innan fredag blir fredag kväll

♥ Diska hur mycket disk som helst. (Jag bävar inför det men när man väl har satt igång är det faktiskt inte så farligt. Inte jättefarligt i alla fall.)
♥ Göra rent i badrummet.
♥ Dammsuga.
♥ Gå i vintagebutiker och försöka hitta några fina kjolar.
♥ Gå ut med soporna.
♥ Renbädda.
♥ Skicka iväg vår hyra.
♥ Lägga tillbaka lite saker på deras egentliga platser.
♥ Blogga om saker som är roligare än städning.

Imorgon ska jag börja med det roligaste, nämligen att gå i butiker. Och blogga. Det är ganska olikt mig att inte spara det bästa till sist. Jag brukar ju till och med äta mat på det sättet. Men men, allt måste bli gjort och här behövs det positiv energi för att orka med de jobbiga sysslorna.




Två favoriter från statens TV-tablå

Ville bara visa två fantastiska program från Sveriges Television. De finns på SVT Play också och går även att se utanför Sverige.

Kobra



Fantastiskt kulturprogram med ett tema för varje avsnitt. Tillräckligt artsy för att man ska känna sig en smula kulturell och medveten men samtidigt populärvetenskapligt och lättillgängligt. Det är färgglatt. Och Kristofer (ja, han stavas faktiskt så) Lundström som är programledare pratar engelska på ett ganska pretentiöst sätt. Dessutom avslutas varje program med en unik remix av en redan märklig låt som har kommit att bli Kobras signum. Fint helt enkelt.



Fashion



Modereportage från de stora städerna där en modevecka betas av i varje avsnitt. Kommentarer från diverse modeskribenter blandas med visningar och längre intervjuer. I varje program finns även ett reportage om ett moderelaterat yrke där en märklig representant bjuds in i studion för att svara på frågor. Tyvärr blir frågorna sällan besvarade men nog får de göra sitt i etern. Sist men inte minst bör nämnas att programledaren Karin Winther är jättevacker och påminner om Nina Persson.

Nästa gång visas modeveckan i Paris och då kan man dessutom skryta om att man ser program på tvåan. Det vill ni väl inte missa?




Stackars lilla ensamma flicka

Ikväll somnar Zak i Göteborg. Jag somnar i Paris. Under den kommande helgen ska pojken min spela schack i Stockholm så jag får bo själv. Alldeles, alldeles ensam.

Fast det är inte helt sant, bara nästan. För på fredag flyger mamma hit och hon åker inte hem förrän på tisdag - samma dag som Zak kommer tillbaka. De första dagarna ska hon träffa sina högskolekamrater Anders, Anders, Anders - jag vet inte hur många de är men det finns en hel hög med Andersar i alla fall - och Annika. Andros club (det är namnet på Andersarnas klubb) har nämligen stämt träff i Paris och med tanke på förra årets tydligen väldigt lyckade reunion i Köpenhamn och mitt nya tillhåll, fann min mor det som en god idé att åka hit.

Från och med söndagens mitt får jag mamma för mig själv! Då flyttar hon till det absolut närmaste hotellet (kanske två eller tre minuter dörr till dörr) och sedan ska vi vara med varandra hela tiden: Köpa tyg, äta macarons på Ladurée och kanske gå till frisören så att jag får en rak och dramatisk lugg igen.

Det blir grejer det!

Och nästa gång som mamma åker hit, tar hon med sig pappa och då är det jul på riktigt!




Les petites poupées

Jag köpte frimärken igår. Sådana att klistra på kuvert till Sverige och sådana att använda till brev inom landet. De förstnämnda var ganska billiga (ca. 7 kr/st), de sistnämnda var ganska fina.







Macarons

 


Vi köpte macarons idag. Fyra stycken som fick följa med hem. Sedan åt vi upp dem.



Karamell, kastanj, nougat och hasselnöt. Det var smakerna som vi valde. Karamellmacaronen var helt klart godast - kanske den bästa någonsin. Den smakade precis som knäck men konsistensen gjorde den till någonting helt annat än vårt älskade julgodis. Maräng som knastrar och kräm som smälter i munnen är helt enkelt en perfekt kombination.







Karuseller och nycklar

Titta så fint!



Si adorable...







Blommorna

Idag har jag besökt Boutique Les Fleurs och ännu en gång har jag nöjet att skriva att vi bor hur nära som helst! Några få minuters gångväg och man har hamnat i habegärets gyllene palats. Titta bara!













Butiken var stor och fylld med söta anteckningsblock, smycken, bentoboxar och andra fina ting. Jag hittade mitt lilla karusellhalsband också. Och en massa julklappar som jag inte köpte. Men halsbandet fick minsann följa med hem. Det tänkte jag inte bli av med igen...



Efter att ha synat sortimentet med lupp två gånger och petat på nästan allt var det dags att gå till kassan, betala och slutligen lämna butiken. Utanför stod en gammal fåtölj som under ett ögonblick fick stifta bekantskap med den lilla papperspåse som jag fick ta med mig hem. (Jag tror att båda kände att det var ett givande möte.)




Om små begär

Vid varje strapats mellan métrostationen och bostaden där jag jobbar, har jag kikat i ett visst skyltfönster. Fönstret tillhör egentligen ett ställe där man kan få sina händer ompysslade men av någon anledning säljs även smycken där. Skyltningen består utav några tunna grenar som det hänger halsband i och det är särskilt ett som har fångat mitt intresse. Nämligen det här.



Varje gång som jag har haft möjlighet, har jag stått där och tittat på det fantastiska lilla halsbandet med både karusell och gammaldags nyckel, funderat på hur man skulle kunna korta det så att berlockerna inte hamnade i höjd med höfterna och tänkt ut vilka tröjor som det skulle passa ihop med.

Idag fanns det inte kvar.

Åh så dum jag kände mig! Som jag har tänkt på det där halsbandet och nu hänger det runt någon annans hals.

Men efter att ha letat runt lite på nätet måste jag säga att den till synes tragiska smyckesincidenten inte enbart förde med sig lidande, utan även lite iver. För halsbandet säljs - eller har i alla fall funnits till försäljning - i en butik som heter Les Fleurs. Och den ligger till och med i vårt arrondissemang! Hemsidan och webshopen är bedårande och jag längtar som en liten tok efter att klockan ska slå ett imorgon. För då öppnar butiken.

Tills vidare får ni se på några söta ting som går att beställa därifrån.



















Fint va?




Byxuppläggning







Färdig!


Ps! Jag älskar tyg.




Planerna för dagen

Har precis köpt en julklapp till Zak. Han kommer att bli glad och det känns väldigt fint. Dessutom var det första gången någonsin som jag gjorde ett köp över internet helt själv. Innan har alltid mamma suttit vid min sida och hjälpt till men idag fick jag minsann klara mig på egen hand.

Nu ska jag lägga upp Zaks jeans som var nya för lite mindre än två månader sedan men fortfarande är oanvända, just eftersom jag inte har lagt upp dem. Om jag orkar ska jag även laga hans andra par. Och till kvällen blir det lek och stoj med mina barn.

Det var planerna för dagen det.




Franska indier

Ikväll har Zak och jag ätit på restaurang. Indiskt på granngatan rue de la Roquette. Zak tog en meny som innehöll lite av varje - gott var det, jag provsmakade allt - och jag åt poulet madras - kyckling med en sås som enligt menyn innehöll 24 kryddor. Och så åt vi ris. Och naanbröd såklart.

När vi hade betalat frågade bordsgrannen var vi kom ifrån. Han hade förstått att vi var skandinaver men sedan gissat att vi kom ifrån Danmark. Det hela slutade med att vi satt kvar vid bordet i säkert en timma och pratade med de tre männen vid bordet bredvid. En var chef på en bank, en var någon sorts koordinator för fysikrelaterade ting och hade stenkoll på hur man doktorerar och den tredje var chef inom ett dëpartement, något i stil med en kommunanställd med andra ord. Fast directeur.

Vi pratade om Frankrike och Sverige, vad vi jobbade med, mat och en massa andra saker. Jag lyssnade mest men var ändå inte helt knäpptyst utan pratade lite jag med. Och det kändes bra att höra vad de andra hade att säga för även om det fanns bitar som jag inte förstod så hängde jag ändå med hyffsat bra.

Vi tog farväl på restaurangen men sedan visade det sig att vi alla skulle åt samma håll så vi promenerade en bit tillsammans också. När det till slut var dags att gå skilda vägar var jag bara tvungen att ta ett kort.

Nämnde jag att våra vänner var typ... 40?







Min önskelista

Så var det dags. Efter att ha funnit inspiration av stadslivet och på Internet samt fundrat både fram och tillbaka har årets önskelista nu blivit tillräckligt lång för att få ett alldeles eget blogginlägg. Tillåt mig att presentera ett antal fina ting som jag gärna skulle finna innanför kartong, julpapper och presentsnöre om en månad och två dagar. Jag har även skrivit upp tinderfaktorn, alltså hur mycket mina ögon tindrar av föremålen. Allt för att förenkla tomtens arbete med att välja ut paket...

Önskelista

♥ En oerhört "ericig" klänning






Mamma såg den här klänningen i tidningen för ett tag sedan, misstänkte att jag skulle tycka om den och mailade över en bild. Hon hade rätt och sedan några dagar tillbaka har jag även drivit en kampanj för att få den i julklapp. Snälla, snälla, snälla mor och far. Kan jag inte få den här klänningen till jul? Snälla!


Tinderfaktor: Den där stjärnan som fåraherdarna såg saknar skärpa i jämförelse.

♥ Fina jumprar



Det finns ett fantastiskt litet företag som heter Jumperfabriken. Där tillverkas nostaligiska plagg i stickade material, bland annat jumpern Doris. Jag har redan en blekrosa (snegla på header-bilden så får ni se) men skulle även trivas hemskt bra i en blå. Jumpern i den pastelligt ljusblå färgen aqua skulle också bli en favorit.

Tinderfakor: Ögon som lyser i kapp med lamporna på Jul på Liseberg.

♥ Plåtask



En fin liten ask att förvara de analoga fotografierna från Diana Mini-kameran i hade minsann inte varit fel. På julafton skulle den även kunna få vara fylld med vackra satinband.

Tinderfaktor: Ett varmt skimmer samt ett linjärt förhållande mellan antal satinband och tindergrad.

♥ Sagolika smycken





Halsband, berlocker och armband - ja, kanske till och med örhängen (fast då får de delvis vara i guld för mina örsnibbar är kräsna och nöjer sig bara med det bästa) som andas lite nostalig och barndom skulle förgylla min jul. Sådana smycken som betyder något och är lite personliga, har små detaljer och får en att utbrista Åh så gulligt! helt enkelt.

Tinderfaktor: Varken guld eller diamanter gnistrar som mina ögon.

♥ Reservoarpenna



Egentligen är det Zak som önskar sig en reservoarpenna men efter att ha gjort lite research på nätet vill även jag ha en. Dessa stylos plumes som de heter på franska är nämligen fantastiskt vackra. Tänk vad fint det skulle vara att skriva alla sina brev med en och samma penna, en reservoarpenna med svart bläck. Allra finast är de som har ett hjärtformat lufthål, som pennorna i Ingrid Bergman-kollektionen från Mont Blanc. Å andra sidan är de i övrigt mer påkostade än smakfulla och kostar väl ett antal tusenlappar så man kanske klarar sig utan det där hjärtat trots allt.

Och till er som vill ge Zak en julklapp: Jag har redan paxat det här med reservoarpennan...

Tinderfaktor: Inte behövs det någon fyr inte! Vi ställer bara flickebarnet här och ber henne att blinka med jämna mellanrum...


♥ Böcker om stickning (och lite virkning)





Som ni känner till är jag för tillfället förtjust i små, nätta jumprar och koftor. Samtidigt har jag all tid i världen. Kanske, och jag skriver kanske för jag kan bli ganska otålig, är det därför en bra idé att lära sig att sticka. Så kan man göra de där drömplaggen helt själv sedan.

Dessa två böcker verkar väldigt fina och även om de antagligen bara skulle bli inspirationsböcker, finns det en liten chans att jag kanske, kanske, skulle lyckas sticka något fint om jag fick dem.

(Ett annat alternativ skulle vara att ge böckerna till mormor istället och sedan med min allra vackraste stämma fråga om hon kunde sticka någonting åt mig. Men det får stå inom parentes.)

Tinderfaktor: Mer lyster i mina ögon än i det mest glänsande garnnystan. Och garnerna med glitter ser så matta ut som vore de ullnystan i bleka naturfärger.

Så, det var min önskelista det. Tills vidare. För listan kommer säkert att bli längre. Men oroa er inte, jag ska minsann hålla er uppdaterade.

Vad önskar ni er i julklapp? Och vad ska ni ge?



Tankar kring kläder

Har kommit hem från min second hand-runda nu. De flesta butiker var stängda så jag får återvända någon annan dag. Provade två kjolar men köpte ingen.

Det är så surt att jag inte kan känna mig hemma i vintagebutiker. För det är sådant här som jag vill ha på mig. Varje dag.

Korta kjolar - gärna plisserade - med hög midja och fint fall
Nätta jumprar i pastellfärger
Over knee-strumpor (i strumpebandshållare)
Rosetter
Sagolika smycken


Om second hand-butikerna inte har något fint att erbjuda nästa gång jag besöker dem ska jag minsann sätta igång med sömnaden igen. På allvar. Det ska jag nog göra i vilket fall som helst för jag älskar verkligen att sy. Och det är dessutom en av ganska få saker som jag tycker att jag är riktigt bra på. Här ska det allt tillverkas perfekta kjolar!

Fast vi tar det någon annan dag. Bara för att ha något att längta efter.




Here we go again

Idag ska jag göra ett nytt försök. Det är dags för ytterligare ett antal besök i diverse second hand-butiker. Om de är öppna vill säga. Det är ju söndag och då kan man inte vara säker på någonting. Önska mig lycka till nu så hoppas vi att jag har några korta, plisserade kjolar och ljuva jumprar att visa för er ikväll. Ni får nog hålla tummarna ganska hårt för att det ska bli av.

Vad ska ni själva hitta på idag?




Vår dag

Idag har Zak och jag gått längs med Canal Saint-Martin, kanalen som Amélie kastar macka i. Jag letade febrilt efter slussen som hon stod på i filmen och tror faktiskt att jag lyckades hitta den. Men den var öppen så oavsett hur många foton jag tog, ville inte riktigt den där stämningen som jag hade hoppats på infinna sig. Fint var det i alla fall.





Det var oerhört varmt. Att kunna gå med bara armar den 21 november är inte helt fel. Och med en svart satinrosett under kragen blir det ännu bättre.



Efter ett tag bytte kanalen namn. Först till Bassin de la Villette och därefter till Canal de l'Ourque. Sedan kom vi fram till Parc de la Villette med sitt gigantiska "äventyrsmuseum" Cité des Sciences et de l'Industrie. Det är ungefär som Göteborgs Universeum. Fast större. Och idag var det gratis inträde.





Först gick vi till matematikavdelningen och sedan till en utställning om ljud. Där kunde man bland annat lyssna på olika språk, regn och delfiner.







Det hängde stjärnor i taket också. Fint.




Parisienne

Så här såg jag ut en liten stund idag.



Sedan tog jag av mig mössan.

♥Jumper - Second hand faktiskt (planerade att sälja den innan flytten men mamma sade att jag antagligen skulle vilja ha på mig den i Paris och hon hade rätt)
♥Mössa - Lindex





Decemberfrukost

Vi har ätit decemberfrukost i två dagar nu. Samma frukost som innan men med dämpad belysning och ett tänt stearinljus. Det är väldigt mysigt. Och frukostbrödet är hur gott som helst. En bake off-historia med surdegsbas från närmaste butiken. Skorpan är inte så där stenhård som på vissa baguetter utan det mesta är mjukt i det här brödet. Sedan brer vi på ekologisk sesampasta och pyntar med några gurkskivor. Och mina mackor får även ett tunt skikt med salt.

Och så något att dricka till det. Antingen en lite krämigare multifruktjuice eller juice på diverse citrusfrukter. Självklart sådant som bara innehåller frukt och ingenting annat. Och så dricker vi vatten när vi känner för det.








Les Parapluies de Paris

I oktober visade Zak den här gatan för mig. Avenue Daumesnil.



Det är inte vilken gata som helst ska ni veta. För den är faktiskt smått magisk. I varje valv finns en butik och nästan alla är så där gamaldags och konstnärliga som vi vill att de ska vara. Vi gick förbi en affär med inredning i mörkt trä och begagnade leksaker. Vi gick förbi en affär med enbart tavelramar. Vi gick förbi en affär med kristallkronor. Och så gick vi förbi en helt fantastisk butik fylld med paraplyer.



Ni som har sett Les Parapluies de Cherbourg skulle svimma. Era ögon skulle i alla fall få en extremt hög tinderfaktor. Det fick mina. I valvet till höger verkar det dessutom vara någon sorts paraplysmedja för där hittade vi en massa träskaft i olika ställ.

Är det möjligt att göra en mer drömsk skyltning? Jag tror nog inte det. Det är ju nästan så att man vill ha regn dygnet runt! Och det finns inte många ställen som kan få det att kännas så... 








Kvällsmat

Zak lagade nudlar med purjolök till mig när han kom hem från sitt jobb. Lite skonkost efter tandläkarbesöket sådär. Så fin är han.



Det är himla mysigt att ha en pojkvän som tycker om att laga mat ska ni veta.




Mat, fredagmys och andra farliga saker

Ett intressant litet fenomen här i Frankrike är att väldigt många reklamer följs utav varningar. Medan vi i Sverige bara är vana vid att läsa varningar på cigarettpaket och i samband med alkoholreklam har fransmännen tagit det hela till en ny nivå. För här varnas det även efter reklam för onyttig mat och stillasittande aktiviteter. Som bio till exempel.

Underfundigt och roande blev det när affischerna till biofilmen Jennifer's Body dök upp i métron. Reklamen visade en illa tilltygad hand i en röd pöl samt Megan Fox med blod i mungipan. Under filmens titel stod följande:

Hämnden är en rätt som hon äter varm.



Det som gjorde hela reklamen till ett stort skämt var varningstexten, som ni ser nederst mot röd bakgrund. Där kunde man nämligen läsa:

För er hälsas skull, undvik att äta alltför fett, alltför salt, alltför blodigt.


Sådant skrattar jag åt. Länge och tyst. Hon borde nog tänka över sin kosthållning, den där Jennifer.

Jag undrar vem som valde ut varningstexten. Kanske någon som inte tänker. Kanske någon med humor. Som väntat i flera år på att få spexa till det lite i smyg.




Tandläkarstolen är ett minne blott (men ett ganska hemskt sådant)

Tandvärken är borta för jag har ingen tand att ha ont i längre. Dessutom har jag blivit över 40 euro fattigare och en traumatisk upplevelse rikare. Vad ska jag säga? Dagen hade kunnat vara bättre.

Jag kom faktiskt fram till tandläkarmottagningen först vid 11.40 och det blev inte min tur förrän en stund efter tolv. I väntrummet möttes jag utav den här lugnande bilden. Det var egentligen en miniserie för under hängde en tavla med fortsättningen. Mannen i stolen skulle få en tand utryckt. Vilket sammanträffande... 



Sedan var det dags. Första bedövningssprutan kändes knappt, den i gommen var lite värre. Det kändes som att jag fick bedövning ner i halsen och upp i huvudet och jag började gråta. Så fruktansvärt obehagligt. Jag var rädd att jag inte skulle kunna andas. Min tandsköterska (hade en som pratade lite tydligare) var hur fin som helst och försökte lugna mig lite. Och tandläkaren var också jättebra. Förklarade hur det skulle kännas när hon tog bort tanden och så. Det kommer att spänna sade hon. Och det gjorde det. Och så blev jag rädd att hon inte skulle lyckas få bort den.

Till slut var helvetet över. Men på något sätt känns det som att helvetet bara har börjat. Det dröjer fortfarande över en timma tills jag får äta, dricka eller ens spotta. Och när det väl är dags för sådana aktiviteter kommer det säkert att göra ont. Jag har fått lära mig att vika kompresser och blivit tipsad om att kyla kinden för att minska svullnad. Och jag får inte ta magnecyl eller aspirin, fast det gör jag ändå aldrig.
 
Jag fick ta med mig tanden hem. Lade upp en bild på den innan men den är för otäck för era små tindrande ögon. Ung och ful och skev är i alla fall vad den är. Och tydligen sitter dess tvilling ännu mer snett i min mun.

Jag tycker jättesynd om mig själv nu. Stackars, stackars lilla Erica.




En ganska fin reklam...

Hittade den här reklamfilmen idag. Gant firar 60 år och har sammanfattat tiden sedan starten i en liten film. Den är ganska amerikansk men innehåller väldigt fina filmklipp från förr i tiden. Allt är fint - förutom materialet från 80-talet.







You find the time close to my collarbones

Ville visa något fint som jag bar runt halsen för en tid sedan.



Man tager ett fickur och ett satinband och vips så har man en smått magiskt fluga under kragen. Fast egentligen behöver man inte gömma bandet så de kan lika gärna bli ett smått magiskt halsband.



Skjorta (eller vad man nu ska kalla det) - Gant
Klänning - Whyred
Fickur - Lejonur
Satinband - ca. 4 cm brett, köpt i en tygaffär i Normandie







Jul i Paris

Idag var min första onsdag med jobb. Det gick bra. Félicie och jag sparkcyklade oss till en park med stora lekplatser och när jag skulle gå hem för dagen sade hon till sin mamma att hon tyckte att jag kunde stanna kvar och sova över. Sådana uppmuntrande ord är alltid fina att höra - kanske extra fina när de är på franska och den som säger dem inte vet att jag förstår.

Sedan träffade jag Mirjam. Det tog ett tag att hitta varandra men till slut så. Vi åkte métro och tittade på julskyltningen hos Printemps och Galeries Lafayette. Och så åt vi nutellacrêpes. Riktigt fint.

Mirjam har jag inte en enda bild på. Däremot finns ett stort antal bilder på skyltfönstrena. Så här kommer lite mer julstämning.

Printemps
Tema: Ryssland

















Galeries Lafayette
Tema: Rosetter, rosa peruker, fina ting 

















Så firar vi jul i Paris minsann!




Med munnen full av tänder

I morse ringde min tandläkares receptionist. Det kan tänkas att hon är tandsköterska också men idag var hon i alla fall receptionist. Det var minst sagt omöjligt att förstå vad människan sade. Och hon var lika omöjlig att begripa när vi sågs för några veckor sedan. Ett tag fick Zak ta över luren och prata. Det jag har förstått är att jag ska dit imorgon. Tiden är däremot lite osäker. Flera gånger sade hon à midi som betyder klockan 12. Men under ett kort ögonblick pratade hon engelska med mig och då sade hon eleven. Därför kommer jag att gå dit klockan elva och läsa tidningar i en timma. Bara för att vara på den säkra sidan. Fast egentligen vet jag att jag inte ska vara där förrän mitt på dagen, klockan tolv.

Jag vet inte om min visdomstand ryker imorgon eller om jag får dras med den ett tag till. Tandsköterskereceptionisten pratade på rejält om några röntgenplåtar som jag eventuellt skulle ha hemma - vilket jag självklart inte har - och jag vet inte om det hela slutade med att de bara ska ta nya röntgenbilder imorgon eller om de faktiskt kommer att ta bort tanden.

Spännande - eller hur!




När det är för långt till ishallen...

Zak och jag har världens bästa butik alldeles runt hörnet. Den heter Picard och är på sätt och vis som en helt vanlig mataffär. Men det finns en sak som gör den en smula speciell - och fantastisk. Picard innehåller nämligen bara frysvaror! Hela butiken består av ett antal frysboxar som rymmer allt ifrån färdigrätter till macarons och grönsakspuré därimellan. Dessutom är det inte särskilt dyrt.

Vi har köpt världens näst bästa köttbullar där (för mormors kan ju ingen slå), lax och nu även pannbiff. Allt är hur gott som helst! Under min au pair-vecka i Normandie fick jag även testa den panerade fisken, quinoapytten, crêpes:en och ytterligare ett antal livsmedel från frysen med stort f.

Caroline som är mamma till barnen som jag leker med berättade att butikerna även finns i Italien. Först var de tydligen inte placerade på rätt ställen men sedan dök de upp i Milanos finare kvarter och succéen var given. Så har jag i alla fall för mig att hon sade. Picard finns i alla fall i Italien. Och nu är succéen given. Punkt slut.

Avslutar med en fin liten bild...



...alldeles immig av frost...




Vardagsrealism

Idag har jag skrivit in våra oktoberutgifter i ett exeldokument döpt frankrikebudget. Där har vi fina kategorier med namn som Livsmedel & Hygien, Försäkring och Internet & Telefon. Mobiltelefon är en alldeles egen kategori. Vi ökade utgifterna för tvätt och sänkte resebudgeten. Det kan nog bli bra det här. Kanske.




Jag erkänner...

Hej. Jag heter Erica. Och om sanningen ska fram, är jag inte så värst förtjust i second hand. Det är ganska dumt för jag älskar mode från förr i tiden. Just nu är korta kjolar med fint fall och hög midja det finaste jag vet (nästan. En viss pojke norpar nämligen första plats). Och sådana finns det ju ganska gott om i vintagebutiker.

Jag har hittat mycket fint i sådana affärer. Sådana affärer där kläderna inte är nya. Tyvärr är det just det jag inte tycker om. För när andra talar om att det är fint att plaggen har en egen historia tänker jag bara använt och smutsigt. Jag vet att det kan gömma sig guldkorn i drivorna av jumprar från 80-talet och jag är villig att fortsätta besöka små andrahandsbutiker då och då. Bara för att se om jag kanske, kanske, har ändrat mig. Men jag trivs verkligen inte när fingrarna blir solkiga och håret statiskt av att jag provar några plagg. Jag tycker inte om dammet, inte heller de små fläckarna som jag inte vet var de kommer ifrån, tycker inte om att den söta klänningen jag såg idag, hade gult som kontrasterande färg under ärmarna när den i övrigt var rosa och vit.

Smycken skulle nog vara OK. Det skulle till exempel kunna vara fint med en oxiderad brosch med en skavank eller två. Och First hand vintage låter fantastiskt. Ska nog ta och se om jag kan hitta något sådant istället. För Come on Eileen som jag besökte idag och som sades vara ett magiskt vintagepalats fick mig mest att längta ut till den i jämförelse rena och friska Parisluften.




Leka på arbetstid!

Jag trivs väldigt bra med mitt lilla jobb. Idag målade vi och gjorde kulbanor.



Att bygga kulbanor är bland det roligaste man kan göra tycker jag. Vi använde oss utav följande prylar:

Ett dominospel, fyra tidningar (varav en var Svenska kyrkobladet och en var Elle, de andra vet jag inte riktigt lika mycket om), en fjärrkontroll, en puttekula, kartongbitar, tejp och en fotboll i mjukt tyg.




Min väska och tre andra fina ting

I morse vaknade jag med kreativitet i kroppen. Så det blev till att plocka fram fina ting och fota.



Eau de parfum - Miss Dior Chérie
Anteckningsbok - Moleskine
Fickur - Lejonur (en helt fantastisk studentpresent från min fina vän Bell och hennes fina familj)
Väska - Bimba & Lola


Och så blev det ett antal detaljbilder på väskan min. Jag tycker att den påminner om en gammal koffert. Den är så himla fin, bara tågstationen och näsduken att vifta farväl med som fattas...









Idag ska jag besöka ett vintagemecka på tre våningar. Det ska tydligen vara något utöver det vanliga, en riktigt guldgruva. Vi får se. Jag råkar i alla fall ha turen att bo två gator ifrån stället!



Ikväll ska jag jobba. Alldeles lagom mycket. Vad ska ni göra?





10 things that never go out of style

OK, på sätt och vis känner jag mig som en riktig copycat när jag skriver det här. För det finns hur många bloggare som helst som redan har fyllt i den här listan. Ursprungligen verkar den komma härifrån men vem vet? Nu har jag i vilket fall som helst beslutat att göra min egen lista ändå. För det är precis den här sortens blogginlägg som jag själv tycker om att läsa. Och då kanske även ni gör det.

Min lista

1. Rosetter.



2. Leenden.

3. Att ta små tuggor.

4. Svarta strumpbyxor med svarta skor till.

5. Kläder med markerad midja. (Det här är för övrigt världens finaste klänning. Nästan)



6. En tung lugg.



7. Perfekta ögonbryn.

8. Parfym.

9. Sjömanskläder.

10. Påkostade modemagasin.

Åh, jag kan komma på tusen saker till! Som skira underkläder, ballerinor, svart och pastell i kombination, handskrivna brev, skulderblad, cafébesök, hotellfrukost, vippiga kjolar, kläder som på något sätt visar ryggen och hattaskar. Men de får inte plats...

Din tur att göra en lista som denna!




Mat och stök

Idag har varit en sådan dag då man bara stannar inne och segar. I alla fall för min del. Zak var ute hela förmiddagen med sina franska vänner och besökte både simhall och Subway men själv har jag bara varit stilla. Lite dumt kanske. Men man får ha dumma dagar också.

Ikväll har Zak lagat fin mat till oss. Tonfiskwok med majs, paprika och purjolök. Och så svartpeppar och soja på det. Och fullkornspasta till. Vi har gjort det fint i lägenheten också. Zak har diskat som en tok - vi har inte orkat göra det på ett tag nämligen - och jag har rensat undan papper och annat bråte som belamrat avlastningsytorna - och även golvet i hallen. Det känns väldigt bra. Nu är det fint och fräscht igen och bilderna som jag lade upp tidigare idag stämmer återigen överens med verkligheten.









Le studio

Ni har ju redan fått se vår lilla etta i Paris. Men det jag inte har visat är hur den har sett ut sedan mamma och pappa hälsade på och lämnade kvar en hel drös med prylar som vi kände att vi behövde. De bilder ni ska få se är tagna för ett bra tag sedan men inget har förändrats (förutom att det är lite stökigare just nu) så de duger bra ändå.



Mattan brukade finnas i mitt rum i Göteborg, överkastet har vi haft i kanske fem år och kuddarna är äkta IKEA-produkter, köpta i Frankrike.



En utav bokhyllorna.

Översta hyllan
vänster: Kartor och informationsblad som redan fanns i lägenheten när vi kom hit.
höger: Zaks matteböcker, schackböcker, en pärm med schackuppgifter och en mapp med viktiga papper.

Mellersta hyllan
vänster:
Franskaböcker - alltså lexikon och andra böcker som ska göra det lättare att förstå språket.
höger: Alla våra "vanliga" böcker, en kokbok, diverse DVD-filmer och två plastetuier med information om våra franska kontantkort.

Nedersta hyllan
vänster:
Min lilla koffert till väska - fler bilder kommer!
mitten: Min pyssellåda med etiketten "Pyssel & Sömnad".
höger: Min finfina symaskin från Pfaff.



Vår andra bokhylla som även fungerar som ett litet skrivbord att spela schack på. Tidskriftsamlaren längst till höger är Zaks. Den andra delar vi på. Resterande utrymme på översta hyllan har jag lagt beslag på. Till vänster ser ni mina magasin, min Fashionista-bok (bibeln) samt ett antal förvaringsboxar. I dem hittar man rosetter, parfymer, smycken, airmail-kuvert, hårspännen och allmänt bråte.

I den nedersta hyllan är den vita förvaringsboxen min. Där ligger alla teknikrelaterade prylar. På lådan hittar man min klocka (som går fel men som jag inte har lyckats ställa om) och en ask från Hunkydory som innehåller pennor. De svarta lådorna tillhör Zak. En är till för allt möjligt och i den andra finns fler teknikprylar. Till höger finns en trälåda som schackpjäserna ska ligga i.



Så. Nu vet ni precis vart ni ska leta efter saker och ting. Fint, eller hur!




14 november

Idag åt vi frukost i en park. Vi kom visserligen inte dit förrän det hade blivit tidig eftermiddag men i alla fall. Sedan kom en vakt och sade till oss att vi inte fick vara kvar så medan hon låste parken gick vi till banken.

Därefter var det dags att kliva in i helvetet. I alla fall det franska helvetet. Ja, gott folk. Jag talar om företaget vars namn påminner om eldens lågor. Det var dags att göra ett besök hos Orange.

Som tur var, blev det ett kort besök idag. Vi var säkert ute på gatorna igen redan efter 1h och 40 min! Jag förstod inte riktigt varför personalen önskade oss en trevlig helg - var inte det lite för sent? Nej, nu ska vi inte vara sådana. Alla var trevliga i butiken och när vi gick därifrån hade vi äntligen fått vår Clé 3G (dongeln som man laddar med Internettid) att fungera. Så nu kan vi surfa precis var vi vill i två timmar varje månad. Vi gjorde ett snabbt (kom ihåg att vi hade besökt Orange precis innan: Vad som helst är snabbt i jämförelse) besök hos Numericable för att försäkra oss om att vi var borttagna ur deras system. Det var vi. 

I kön på Numericable fick jag även Zak att göra någonting väldigt, väldigt roligt. Inte så snällt kanske. Men så kul att jag fortfarade har svårt att inte skratta högt när jag tänker på det. Han satt på en stol med ryggen mot skyltfönstret och precis utanför stod en tant och kikade in genom rutan. Med mitt allra mest uppmuntrande tonfall sade jag något i stil med att "om du vänder dig om nu så kan du skrämma en tant" och till min glädje gjorde han det. Långsamt vred Zak på huvudet och oj vad rädd den stackars damen blev! Hon skrattade och såg grymt förvånad ut. Själv höll jag på att dö av förtjusning!

När dagens alla måsten var avklarade hade det hunnit bli kväll. Zak tyckte att det var dags att äta falafel i le Marais och jag tyckte att det var en fantastisk idé. Tyvärr hade vi glömt bort att det var Sabbat, så nästan alla falafelbodar var stängda. Som tur var fanns det i alla fall ett ställe som var öppet. Hannas ställe. Som enligt skylten under luckan serverade världens bästa falafel. Zak höll inte med. Den bästa fanns nämligen i en annan lucka lite längre bort på gatan. Men en skylt med den texten skulle säkert inte löna sig lika bra. Hur gott som helst var det ändå.



På vägen hem köpte vi varsin macaron. De  var de första någonsin och smakade hasselnöt. Vi väntade med att äta dem tills vi kom till Bastiljen och såg till att ta den sista tuggan samtidigt. Makalöst gott. Enligt mig var nog det krispiga det allra bästa. Zak menade att det godaste var kombinationen. Jag är beredd att hålla med honom.






That tree is our tree

Zak frågade om han skulle skriva sin autograf på min arm idag. Jag halvlyssnade och tackade nej. Han svarade att det var roligt att jag tog en sådan fråga seriöst, för det var mest något som han bara hade sagt. Jag svarade att han gärna fick rita någonting annat. Något romantiskt. Zak föreslog ett hjärta och sade att det var förutsägbart eller något i den stilen. Jag höll med. Vi satte oss på bänken bredvid den bänk som vi satt på igår och Zak började rita på min arm. Men det syntes inte så han sade att det inte var meningen att det skulle bli något. Och så berättade han vad han hade tänkt rita. Och då gav jag honom en fungerande penna och tvingade honom att försöka igen för det lät så fint!

Och det blev både romantiskt och vackert.





"Jag tänkte rita en gren." sade han. En gren med hjärtan till löv. Finaste pojken i världen.




Fint

Två av gårdagens inköp. Kjolen är för övrigt min fantastiska Whyred-kjol som jag har berättat lite om innan. Den ska få ett eget blogginlägg någon dag för den är verkligen hur fin som helst! Fallet i tyget, vecken, bandet och knappen i midjan. Perfektion är rätt ord att använda.







Ett myndigt flyktingbarn...

I torsdags lärde Zak sina elever att spela schack vilket innebär att jag gick i butiker hela dagen. Till min glädje hittade jag äntligen en fin vinterkappa! När jag har fått några timmars sömn, tänker jag visa den för er. Tills vidare får ni se påsen och det prickiga silkespappret som den bars hem i.






Jul

Jag lovade ju att ni skulle få ta del av julstämningen på Galeries Lafayette! Har inte fotat skyltfönstrena ännu men kan däremot erbjuda ett helt gäng med fina julbilder som är tagna inne i köpcentret. Alla skimrar fint i rosa och guld. Vi börjar med att titta lite närmare på dockorna och kläderna runt omkring.







Det serveras handskar också.





Och så kommer vi till min absoluta favorit. De gigantiska paketen i takvalvet! (Och en väldigt stor och väldekorerad julgran.)









Finare kan det faktiskt inte bli! Den här julskyltningen kommer jag att minnas i hela mitt liv. Rosetterna är lika perfekta som färgerna. Adorable!




Père Lachaise

På onsdagskvällen gick vi till Père Lachaise. Zak ville visa mig en plats där nämligen. Vi hittade en ledig bänk och anade solnedgången bakom trädtopparna.














Fin musik

En utav mina favoritlåtar just nu. Videon är dessutom underbar! Fina färger, svartvita provdockor och dramatiska kläder. Fast jag kan inte låta bli att notera att Dragonette är lite klumpig. Kika lite närmare på de vingliga stegen omkring 1:28, fördröjningen vid 2:38 och den totala dansmissen vid 2:44 så förstår ni vad jag menar. Det kan tänkas att sistnämnda är avsiktlig men jag tycker mig kunna se den ytterst ärliga förvirringen i hennes ögon. Vad tror ni?







Om jobb.

Jo, några av er (egentligen bara två men det kanske finns fler där ute) undrar vad vi jobbar med. Så det tänker jag berätta nu.

Varken Zak eller jag jobbar speciellt mycket. Det skulle faktiskt inte kunna bli mer lagom. Vi tjänar in pengar till hyran och betalar resten med redan ihopsparade pengar. Det känns bra. För vi är inte här för att bli rika utan för att uppleva Paris, ta ett uppehåll från studierna och för en stund göra någonting helt annat än det vi är vana vid.

Zak är schacktränare. Varje måndagskväll håller han föredrag för omkring tio vuxna schackentusiaster på klubben i le Marais och på torsdagar besöker han två olika skolor och lär barn att spela schack. Är verkligen imponerad över att han klarar av att göra allt det här enbart på franska.

Själv leker jag med en svensk-fransk flicka på fem år, Félicie. Hon förstår svenska men envisas med att tala franska och föräldrarna vill att hon ska vara helt tvåspråkig så min uppgift är mest att exponera henne för svenska och försöka få henne att prata mer. Hon har även en sjuårig storebror och en ettårig lillasyster och dem träffar jag också såklart!

På måndagar (samtidigt som Zak jobbar faktiskt) och fredagar jobbar jag mellan 17 och 19 och på onsdagar ska jag jobba mellan 12.30 och 16.30 men det har inte inträffat ännu för jag började i fredags och idag är det helgdag så familjen är ute på egna äventyr. Det tar ett tag att åka hem till dem men som tur är går vår närmaste métro hela vägen så jag behöver varken byta linje eller promenera särskilt långt för att komma fram.

För några veckor sedan hade barnen novemberlov och då fick jag följa med till familjens (och deras släktingars) hus i Normandie för att jobba som au pair i fem dagar. Barnens kusiner var också där så totalt härjade sju ungar i huset. Sju barn i åldrarna fem dagar till sju år. Det var en upplevelse. På sätt och vis gjorde vi inte så mycket men ändå sov jag över nio timmar varje natt! Mamman till barnen som jag tar hand om är för övrigt hur trevlig som helst. Jag tycker verkligen om henne och hon verkar tycka om mig så det funkar bra.

I vilket fall som helst är vi supernöjda med våra jobb! Känner mig så tacksam över att båda har lyckats hitta något att göra också. Det hade kunnat bli jobbigt annars...

Men så blev det inte så nu ska jag göra några glädjeskutt i studion! Kärlek och ljus till alla snälla arbetsgivare.




PRINCESSE tam-tam

Jag gjorde ett litet fynd för ett tag sedan och tänkte att ni kanske ville se...

Princesse tam-tam heter ett företag som oftast tillverkar väldigt söta underkläder. De går även att finna i Sverige (Twilfit) men här finns det hela butiker med enbart tam tam-underkläder. Jag köpte en söt liten pyjamas för några veckor sedan. Den är mörkt duvblå (lite gråare än bilderna visar) och har så fina detaljer att man borde sova med ljuset tänt bara för att kunna se dem. Att den visade sig vara på REA och dessutom bäddades in i vitt silkespapper gör ju inte saken sämre direkt.







Jag kommer nog att sova extra gott i min prinsess-pyjamas.




En parisisk höstdag

Det blev ändrade planer. Så bilderna på julskyltningen från Galeries Lafayette får ni se någon annan gång. Senast på torsdag skulle jag tro, kanske tidigare!

Istället för att i sann decemberanda springa runt på ett julpyntat shoppingmecka, gjorde vi något som var mer "höstigt". Vi tog en riktigt lång och kall promenad. Promenerade till sjätte arrondissemanget, tittade på universitetet Sorbonnes fasader, strosade genom Jardin de Luxembourg och vandrade slutligen hem.

Det kanske finaste idag, nej förresten. Det näst finaste idag var de här fotona som låg på vår gata. Mer "améliskt" kan det ju inte bli! En fimp, lite allmän smuts. Och två svartvita foton på en äldre herre.

 


Jag visade Zak en passage som jag hittade för några dagar sedan. Där är marken täckt med kullersenar och murgröna klänger sig fast på varenda husfasad. Och nästan alla dörrar tycks leda in till något galleri eller konstrelaterat företag. Väldigt fint. Men fortfarande inte det finaste idag...



Så småningom hamnade vi vid Notre Dame. Där hittade vi en lekplats och två engelsktalande turister att leka med. Plattan som jag sitter på kunde rotera och kvinnan på bilden tog kort på oss (med sin egen kamera) när vi snurrade runt. Och så hjälpte hon oss att ta fart. När vi till slut hoppade av sa Zak att nu var det hennes tur. Så han hjälpte till att ta fart och kvinnan snurrade runt och gapade medan hennes man stod beredd med kameran. Det var också fint.



En gång stod vi på den "ultimata platsen för den stressade turisten som inte hinner med någonting men ändå vill ha sett allt". Om man tittade till höger kunde man nämligen se Notre Dame, samtidigt som Eiffeltornet syntes om man tittade rätt fram. Två sevärdheter i en huvudvridning helt enkelt!

Efter att ha promenerat länge, länge, var det äntligen dags för middag. Vi hittade en tom kinarestaurang och åt trerätters för 7,90 euro per person. Och det var ju inte helt fy skam. Även om portionerna var små och maten inte var något att skriva hem om (fast det är ju precis det jag gör!). Mysigt var det i alla fall. Och vi skrattade mycket. 



Det var mörkt ute när vi lämnade kinakrogen. Och ännu kallare än innan. Vi skyndade iväg till BHV - ett köpcenter som Zak så fint beskrev som Åhléns 2.0 - för att tina fingrarna. Där tittade vi på kappor (självklart hittade jag ingen som dög), DVD-boxar och reseguider. Jag köpte den här. 





Efter besöket i den enorma värmestugan promenerade vi genom le Marais. Vi köpte Nutella-crêpes i en ljusblå lucka och värmde fingrarna på dem på vägen hem.



Men vad var nu det finaste idag? Jo, vi hittade ett väldigt vackert fenomen på en bro. I stängslet under broräcket satt det nämligen fast en massa hänglås, eller kärlekslås som de tydligen kallas. Om man tittade noga, kunde man se att namn och små fraser stod skrivna på dem. Jag hade aldrig hört talas om det här innan men tydligen går det till som så att förälskade par skriver sina initialer på ett hänglås och låser fast det i en bro för att sedan slänga nyckeln i vattnet. Som en symbol för evig kärlek.

Jag tycker att det är hur fint som helst.




Ut i kylan igen.

Hej. Nu mår vi bättre. Fortfarande inte bra men bättre. Så idag är det dags att gå ut.

Som ni redan vet, stannade vi inne hela söndagen och försökte bli friska. Det var tydligen inte tillräckligt så igår stannade vi också inne i lägenheten hela dagen. Fast på kvällen masade vi oss iväg till våra små jobb.

Nu är det dock dags att se mer utav Paris så vi tänker bege oss till Galeries Lafayette. Där har julpyntet redan plockats fram och det är hur fint som helst. Det hänger till exempel rosa paket med rosetter i takkupolen. Och när mörkret smyger sig på, hoppas jag att vi går ut och tittar i skyltfönstrena för de är så detaljrika och färgglada att man nästan hamnar i sockerkoma bara av att snegla på dem.

Jag lovar att fota allt! Vad ska ni göra idag?




Nutid hela tiden!

Så där. Då hade vi betat av hela bloggarkivet. Så nu blir det nutid hela tiden!

Idag mår både Zak och jag pyton. Zak står eventuellt för feber medan jag representerar ont i munnen. Förkylningen delar vi på. Jag var ute och handlade förut och köpte mat för hela dagen så att ingen av oss ska behöva lämna lägenheten igen. Fy vad jobbigt det är att inte må bra!

Kan även berätta att jag behöver en vinterkappa. Jag är tokig i kappor och i år vill jag ha något som för tankarna till flyktingbarn under andra världskriget som jag så fint beskrev det för pojken min. Jag tänker:

Grå eller mörkblå, antagligen dubbelknäppt, slejf i ryggen (heter det så? En tygbit fastsatt med två knappar är i alla fall vad jag är på jakt efter), empireskuren eller med vippig kjoldel, snörkängor, béret, halsduk, en liten brosch, koffert, tågstation och rök. Och en fruktansvärt kall vinter...


Några tips? Har redan H&M's pälskrage-kappa som ett alternativ men vill hitta något ännu bättre! Så om ni har fina idéer - berätta!

Och en sak till förresten! Jag verkligen hatar axelvaddar så kappan får hemskt gärna vara utan sådana. Annars måste jag sprätta upp fodret och ta bort dem nämligen. Lite omständigt men det är en principsak för min del. Jag ska vara äkta och då ska inte ens en flortunn liten axelvadd få skapa illusioner om min kropp.












In vogue

 




 


Champs Elysées finns en allé av Vogue-omslag. Fashionabelt…




Vad som får mig att skratta!

 


Vad vi hittade i fönstret till en butik i Le Marais. Klockrent.




Airmail


 


Som vi alla redan är överens om, ska brev från Paris helt klart skickas i airmail-kuvert. Jag blev överförtjust när jag fann dessa i en bokhandel och satte genast tillbaka kuverten med Eiffeltornsmotiv som jag först hade tänkt köpa. För inget slår kuvert med blå-röda kanter...




Ponytail


 


Det var onsdag och jag hade ett svart satinband i håret.




Söndag 11 oktober

Efter att ha ätit frukost på samma café som igår, promenerade vi gatan upp till Père Lachaise – en kyrkogård som jag härmed utnämner till den finaste platsen i hela Paris. Begravningsplatsen är så vacker, lagom kuslig och väldigt romantisk på ett gammaldags och smått magiskt sätt. Överallt finns gravar från längesedan, smala kullerstensvägar och små monument med krusiduller som svartnat av smuts och tidens gång. Allt är så fantastisk fint och jag vill bara gå omkring där i timmar med min kamera och ett fint fotoprojekt i tankarna.




 


Idag gick vi mest dit för att skymta Jim Morrison’s grav. I allmänhet vekar det vara därför folk går dit. Ganska märkligt egentligen med tanke på att det med all säkerhet finns betydligt mer intressanta och inflytelserika personer begravda där.

Sedan åkte vi och hälsade på Billy och Malm.




 


Det kändes bra att återse å, ä och ö i en offentlig miljö. Vi åt köttbullar, köpte förvaringslådor, köksredskap och en hel del andra nödvändiga ting och sedan återvände vi till bilen – med två påsar Daim, salta sillar och skumtomtar som färdproviant.

Bilen körde till Monets (något vildvuxna) trädgård där vi strosade runt och fotade växter och dammar. Det var väldigt lummigt och kanske även lite vattensjukt men den åsikten var jag tydligen ensam om så jag gav vika efter ett tag och började nästan hålla med om att det var vackert. 
















Lördag 10 oktober

Frukost på café


 


Café crème till de vuxna. 


 


Mamma. 


 


Pappa 


 


Och dotera (samt pojkvännens axel).

Idag var en mycket viktig dag. Det var nämligen dags för shopping! Mamma och jag hade sedan tidigare bestämt oss för att köp varsin riktigt fin väska under vår gemensamma td i Paris och nu var det alltså dags.

Vi började på Galeries Lafayettes skoavdelning (bottenplan) och arbetade oss sedan uppåt. Då och då gick vi över till Printemps för att jämföra utbud och priser. Zak och pappa gav upp efter ett tag – klagade på att köpcentrernas golv var för hårda så att man fick ont i fötterna och annat trams – men mamma och jag gav minsann inte upp så lätt! 






 


Mor och jag susade fram och tillbaka - främst bland accessoarerna. Jag var galet nära att köpa en svart liten sammetsnecessär från Sonia Rykiel och en plånbok från Chloé som var fullkomligt perfekt och väldigt ”ericig” men tyvärr i fel färg. Inget utav de söta fynden fick alltså följa med hem men båda har etsat sig fast i mina tankar så det kan tänkas att jag köper dem någon dag trots allt. Mamma avslutade dagen med en stor påse från Marc by Marc Jacobs över axeln. I den kunde man finna en jättefin väska som pappa har lovat henne i födelsedagspresent.

I jakten på Chloéplånboken som enligt ett butiksbiträde skulle finnas i flera olika färger, gjorde vi även en snabbrusch till Champs Elysées tvärgata Avenue Montaigne där alla ståtliga butiker ligger uppradade efter varandra. Det gav tyvärr ingen lycka vad gäller Chloéportmonnän (som inte ens fanns i butiken) men däremot en riktig modeupplevelse! 




 


Vi återförenades med männen i våra liv och köpte glass från Häagen-Dazs. Zak och jag fick äntligen smaka på vår egen glassinnivation med crêpe istället för rån och jag måste säga att det var bland det godaste någonsin! Att glassen var omfamnad av seg chokladsås gjorde inte upplevelsen sämre direkt! 


 


När glassdrömmarna var slukade återvände vi till de stora shoppingcentren för jag hade fått för mig att jag kanske skulle köpa Chloéplånboken trots den trista färgen men väl inne i butiken fick jag ingen wow-känsla och lät därför bli.

Däremot blev det ett litet inköp hos Chanel. Ni minns kanske den eleganta lilla fickspegeln med ett förstorande och ett vanligt glas? Den är min nu. Och den har ett eget litet etui i sammet! Jag fick en pytteliten Chanel-papperspåse att bära spegeln i och två minimala burkar med ansiktskräm skickades med. Sedan fick jag välja ut en parfym som sprayades på mig. Fransk lyx i kubik.

Dagen var som sagt tillägnad väskinköp och eftersom jag fortfarande inte hade köpt någon begav vi oss till Le Marais. Redan innan mammas och pappas besök hade jag nämligen funnit en perfekt liten koffert där. Det var bara att hoppas på att butiken inte hade hunnit stänga…

Till min glädje var det öppet! För tredje gången gick jag in i butiken för att storögt titta på den svarta väskan med vibbar från tiden då det var krig i Europa. Den hade aldrig varit så fin som idag! Butikspersonalen kände igen mig och jag lämnade över väskan med ett glatt ”enfin” (slutligen). Väskan lades ned i en dust bag (hur kan jag vara så förtjust över en sådan sak?) och därefter i en gigantisk papperspåse med textilband. På den ena sidan av påsen finns silhuetten av en springande greyhound och på den andra står Bimba & Lola skrivet med svarta, blanka gemener. Finare kan det nog inte bli.

Bilder på de små inköpen kommer i ett eget inlägg.




Fredag den 9 oktober 2009

Sightseeing-dag med mina älskade föräldrar - och min älskade pojkvän såklart! Vi hann se en hel del av vackra Paris idag. På förmiddagen visade Zak och jag stolt upp Place des Vosges som var så där höstigt och vackert med löv på marken och frisk luft precis överallt. Och så promenerade vi till le Louvre och satt och vilade i varsin stol i Jardin des Tuileries.






 


Sedan gick vi nästan till Champs Elysées och tog métron till Amélies kvarter - Montmartre. Efter lunch var det dags att förflytta sig i vertikal riktning. I uppförsbacke lyckades vi ta oss förbi turister, souvenirbutiker och påflugna försäljare som sålde både flätade armband och Chanel No.5. Tillslut stod vi framför Sacre Cœur. Utsikten därifrån är helt fantastisk, Paris romantiska hustak syns överallt.




 


Det visade sig att vårt besök sammanföll med en ”vinskördemarknad” där bland annat surdegsbröd, skinka, vin och godis fanns till försäljning. Vi insöp mest atmosfären men kostade på oss en liten påse med kaffefudge och jordnötter i sjok av knäckäpple-knäck.






 


Vi strosade vidare till en butik med Dalirelaterade saker som för övrigt ligger i anslutning till ett litet museum som vi besökte när jag var nio. Sedan tog vi del utav gratisunderhållningen på den stora trappan framför Sacre Cœur. Det var två killar (eller snarare två unga män) som spelade och sjöng och så hade de några vänner som gick runt och sålde öl till publiken. Den där trappan blev verkligen deras arena och mannen som sjöng utbrast till och med ett ”Welcome to Sacre Cœur!”. En japan förevigade hans bakdel på bild och jag förevigade ögonblicket.






 







Torsdag den 8 oktober 2009

Ikväll kommer mina föräldrar hit! De har fyllt bilen med kläder och prylar och ska nu dumpa allt i vår lilla studio. Vi får se hur mycket de blir tvungna att ta med sig hem igen för det är ju inte så stort här. Nej, det är litet och alldeles lagom!

Det är dock inte för prylarnas skull som jag är glad att de kommer hit! Jag vill helt enkelt krama om mina parentos. De stannar i några dagar och under den tiden ska vi hinna göra turistiga saker som att åka upp i Eiffeltornet (vi har varit här innan men Eiffeltornsturen har aldrig blivit av – jag har varit lite för skraj), vi ska besöka IKEA för att inhandla lite nödvändigheter såsom underlakan till dubbelsängen, en stekspade som inte smälter i stekpannan, en stor kastrull i något annat material än aluminium (teorierna och skrönorna om att det ger Alzheimers gör mig rädd) och en massa små förvaringslådor så att vi kan fylla bokhyllorna med prylar utan att det ser skräpigt ut, vi ska gå till tvätteriet och tvätta och dessutom ska vi hinna med en hel del shopping! Mamma och jag ska till exempel unna oss varsin riktigt fin väska. Det ser jag verkligen fram emot!




Nutid - En till liten älskling kanske?

Idag har jag köpt en fin liten leksak som man kan ta bilder med! Och inte vanliga bilder heller utan sådana som är analoga och kvadratiska. Och så kan man även ta extra små, rektangulära bilder med den.

Säg hej till min nya kamera - Diana Mini!



Lomography heter företaget som tillverkar dessa kultkameror på nytt. De har en butik i Paris så dit gick jag idag. Som vanligt var det svårt att förstå franskan men det kändes ändå väldigt bra, lyckades till och med prata pyttelite om att det är omöjligt att hitta film till polaroidkameror. Det är förresten en del utav anledningen till varför jag köpte den här sötingen. Älskar polaroidbildernas suddighet och ramen kring bilden men eftersom filmen inte längre tillverkas i det snygga formatet, är den både dyr och svår att hitta. Så jag gjorde nog rätt i att införskaffa den här istället. Och eftersom den är så liten, blir den dessutom väldigt ericig.



Jag har redan några små fantastiska fotoprojekt i tankarna och är mycket nyfiken på hur de första bilderna blir. Måste ju lära känna min kamera lite bättre! Har i alla fall läst igenom den urgulligt skrivna bruksanvisningen och den medföljande boken nu.



Klick, klick!



7 oktober 2009

Idag har vi strosat runt i de ståtliga köpcentren där Miu Miu och D&G ligger vägg i vägg. Alla stora modehus finns representerade: Chloé, Chanel, Marc Jacobs, Prada, Yves Saint Laurent, Sonia Rykiel, Louis Vuitton. Så mycket fint till så fantasifulla priser att vi inte ens vågade oss in i själva butikerna. Förutom Marc By Marc Jacobs för där ville jag titta på väskor.






 


Zak köpte ett par jeans på Galeries Lafayette och provade skor på Printemps. Utbudet var fantastiskt. Förutom plagg från de tokdyra märkena finns även lagom dyra kläder att köpa och vi hittade till och med ett ställe där de sålde kläder från Resteröds – det såg så fint ut, med ö och allt!

Efter några timmars butiksvandring, tog Zak och jag métron till la Bastille och promenerade till le Marais där vi åt mat på ”vår gamla vanliga kinakrog”. Sedan gick vi till den lilla parken som är omringad av hus (det riktiga namnet är Place des Vosges) och skrattade åt de lekande barnen (fast inte så att de hörde såklart) som mest verkade vilja skada varandra.







Sedan köpte Zak ett par jättefina skor och så gick vi hem.


 







Nutid - Julklappar!

Jag ber om ursäkt för att ni hela tiden slängs mellan dåtid och nutid men jag kan inte riktigt hålla mig till mina egna regler. Så nu är vi i nuet igen!

Tänkte skriva lite om presenter nämligen. Jag älskar presenter! Älskar att ge de där väl uttänkta, perfekta presenterna till folk och älskar självklart att få. Älskar att prata om presenter, att tänka på dem och att göra listor. Sådana där man skriver ned vad man själv vill ha och sådana där man kommer på bra presenter till sina nära och kära. Och igår var det andra gången som jag hörde en jullåt på radion så nu måste det vara OK att prata om julklappar...

Vill nämligen berätta för er vad jag skulle vilja ge bort i julklapp till de blogginnor som jag besöker varje dag... (Klicka på bilderna för att komma till källan.)

En magisk purt-Moa skulle få en ganska liten men välproportionerlig ek med orangea löv att luta sig mot vid alla bokläsartillfällen. Och så skulle hon få en halvmeter bred och nästan tre meter lång, röd halsduk att burra ned huvudet i för att inte frysa med sina böcker ute i höstrusket... (Vi bortser från att en julklapp kräver att hösten är över, jag kan bjuda henne på en resa till något land där det fortfarande är höstväder annars...)



Den färggladaste flickan på jorden, som även går under namnet Hanna, skulle få en lika fägglad kamera med fyra linser att fota sina teaterscener med.



Julia skulle få en Moleskine Pocket Japanese Notebook och en scanner så att hon kunde göra fina inspirationsböcker av alla bilder hon hittar.



Kaffereps-Miriam skulle få en rosdekorerad Robert's Radio att ha i köket när hon bakar sju sorters kakor.



Maria, eller Lady Thirty som hon heter enligt mig, skulle få lokaler i centrala Stockholm där hon kunde sälja tote bags, tavlor och kort och arrangera små vernissager. 

 


Och så Sandra som antagligen varken är stormförtjust i Dolly Parton eller har arbetstider som en traditionell vuxen med heltidsjobb men ändå har blivit synonym med begreppet nio till fem. Hon skulle få en plåtask med små, ihopvikta papperslappar där det stod en sann och unik kärlekshistoria på varenda lapp. Jag tror att hon hade blivit glad. Det hade i alla fall jag blivit.

 


Quietland-Matilda
skulle få följa med mig och Audrey Hepburn till Tiffany's på 60-talet och välja ut precis vad hon ville bland alla tokfina smycken. Och sedan hade hon kunnat få göra en mysig gästkollektion åt dem också, det skulle jag se till. Tror att de har lite brist på ankare och söta tekoppar bland berlockerna nämligen. Men det skulle det bli ändring på efter den här julen minsann!

 


Requiem pour un con-Emma
skulle få ett eget mörkrum att experimentera fram bilder i. Och så hade hon kunnat leka att hon var med i 60-talsfilmen Blow-up på samma gång.

 


Rosett-Linda skulle få ett par vinterkängor från Benetton. För hon har skrivit att hon behöver ett par. Och de från Benetton är fina. 

 


Vintageportalen-Jessica skulle få en egen fototidning att skriva i och fota för. Och alla som tycker om henne skulle köpa den och beundra bilderna om och om igen.

 


Zizzi
skulle få en hel bunt med kuvert och en stämpel som det står "porto betalt" på så att hon slapp lägga ut en massa pengar så fort hon ville skicka någon fin överraskning till någon. Och så skulle hon själv få lite oväntade paket på posten. Fast oregelbundet så att hon blev överraskad varje gång!

 


Så, det var alla julklappar det.

Har ni själva gett bort någon riktigt bra present? Eller kanske fått något som ni inte hade önskat er men som visade sig vara mer än perfekt? Berätta!




6 oktober - Gott och lättlagat fattigmansrecept

Till alla studenter och till er som hellre lägger pengar på kläder än mat, kommer här ett tips på en snabblagad, nyttig, god och billig maträtt!


 


Fullkornspasta med tonfisk

Detta behöver du för att mätta en person som äter en ganska liten eller normal portion och en person som fyller tallriken till bredden – två gånger.

♫ 200 - 250 gram fullkornspasta (innehåller mycket protein vilket förlänger mättnadskänslan)
♫ 2 burkar med tonfisk i tomatsås
♫ 1 paprika
♪  salt & svartpeppar

Skär paprikan i bitar och koka fullkornspastan i saltat vatten. När det är 5 minuter kvar tills pastan är klar, häller du tonfisken och dess tomatsås samt paprikabitarna i en stekpanna. Se till att det puttrar lite fint så att allt blir varmt. Krydda med svartpeppar. Rikligt. När pastan är al dente, häller du av vattnet. Sedan blandar nu ned tonfiskpytten i pastakastrullen och serverar. Mums filibabba, smaklig måltid! Glöm inte att lyxa till det med ett glas vatten förresten.




5 oktober - Paraplyerna i min garderob

Med tanke på dagens väder här i Paris passar det bra att visa upp hylltapeten i min garderob. Det är egentligen två hyllor som är klädda i så här fint papper men eftersom jag är så kort, kommer bara en av dem till användning.






 


Hjärtan och paraplyer - mer parisiskt kan det väl knappast bli?




5 oktober - Ovädersfrukost och marsipanbröd

Spöregn + Paris + Sen förmiddag = Nudlar med kycklingsmak till frukost!


 


Billigt och makalöst gott.

Vi har testat några nya chokladdesserter förresten. Utbudet av chokladkräm i portionsförpackning är enormt här i Paris och i jakt på ett alternativ till vår älskade Alpro Soya-dessert har vi redan hunnit beta av två olika sorter. Den senaste är även den baserad på soja och smakar mörk choklad och marsipan. Som Anthon Bergs marsipanbröd fast flytande.




4 oktober

Idag har Paris varit precis så där underbart som det är i alla filmer och i mina dagdrömmar. Smågator och boutiquer, eleganta kvinnor med nyinköpta fynd säkert förvarade i vackra, påkostade papperspåsar med blanka logotyper och textilband, en man i smal kostym på sin vespa, en rondell med otaliga filer och galen trafik, en välfylld métro, baguette till frukost, liv överallt!

Upptäckte att det finns en butik på gatan intill som säljer lolitakäder från märken som Putumayo och Angelic Pretty. För några år sedan hade jag blivit yr av iver och glädje! Nu tyckte jag bara att det var lite smått fantastiskt och tog ett kort.




 


Nallen säger: Och glöm inte Angelic Pretty-hörnet på första våningen!!! (på begäran)


Och under står det: Fizzy som har fått lite mage på bilden!


Utanför Häagen-Dazs-glassbaren på den stora gatan där vi bor, hittade Zak och jag vår Hemglassidé. Vi sade ju att crêpeglassen skulle bli en succé!


 


Zak visade vägen till le Marais som är det finaste och mest parisiska kvarter jag någonsin har sett! Allt är fantastiskt där och jag tror faktiskt att vi kan gå dit på mindre än en vanlig reklampaus. Mitt inne i favoritprogrammet kan det kännas som en evighet men om sanningen ska fram vet vi alla att det bara rör sig om några minuter!




 


Vi tog métron till en hållplats som heter Courcelles och därifån stalkade vi tre tjejer som såg ut att vara svenska. De gick till Svenska kyrkan och vi följde efter. Det skulle nämligen hållas en informationsträff för ungdomar där idag. I vanliga fall tycker jag att det enda kyrkan har att tillföra är vacker arkitektur men här i Paris behövs den faktiskt. Inte för trons skull – jag har gått ur kyrkan och tror fortfarande inte ett dugg på Gud – men den behövs som ett forum där man kan prata svenska, träffa ungdomar och vuxna och få lite hjälp och råd med de problem som uppkommer när man försöker slå sig in i en ny kultur. Vi satte oss bredvid en flicka som hette Terese och det visade sig att vi hade gått på ”konkurrerande” gymnasieskolor och att vi hade en gemensam kompis. Sedan träffade vi Marcus som jag har gått på samma dagis, låg-, mellan- och högstadie som och dessutom bott granne med. Liten värld, eller vad säger ni?

Jag bläddrade i jobbpärmar och skrev upp diverse telefonnummer till svenska mammor som vill ha hjälp att hämta barnen från dagis och skolan. Funderar på att ringa runt lite nästa vecka.

Efter mötet tog Zak och jag métron tillbaka till le Marais och åt kinamat. I Frankrike finns det asiatiska restauranger med en massa olika rätter på stora fat bakom disken och när man har berättat vilka rätter man vill ha, läggs maten upp i plastbyttor som sedan sätts in i stora mikrovågsugnar (eller så är det vanliga ugnar men då kan man ju fundera lite på hur plasten kan hålla). Efter en stund är maten varm och om man har beställt take away, läggs en plastfilm över varje bytta. Zak och jag valde dock att äta på plats så vi fick istället varsin tallrik med två byttor på varje och sedan var det bara att hugga in. Det är antagligen det mest osofistikerade sättet man kan äta kinamat på men smaken är det minsann inget fel på! Det är fantastiskt gott! När jag var på språkresa i Nice för två år sedan, köpte jag mat från liknande restauranger så det var roligt att hitta samma koncept i Paris! När vi gick hem hittade vi ytterligare två mikroburkskinamat-restauranger på vår gata. Om vi inte orkar laga mat någon dag och har spännande SVT Play-avsnitt att titta på kan ett av dem bli vår räddare i nöden.

Vi passerade även en fin dessertbutik med macarons i olika färger, glass som såg väldigt, väldigt god ut och tårtor i form av schackbräden med pjäser i vit och mörk choklad.


 






De sötaste orden på franska

Har insett att det finns några ord som är väldigt gulliga på franska så igår kväll skaffade jag mig två små favoritord.

Puce
(f) som uttalas ”pyss” och enligt ordboken betyder loppa men som också verkar användas för att beskriva de små chipen på konto- och SIM-kort.

Och nouilles (f pl) som uttalas ”nouy” och betyder nudlar.

Det finns bara inget sötare än att säga ”nudlar, nudlar, SIM-kortschip” på franska!

Vilka är era favoritord?




Rundvandring

Jag har visserligen redan berättat om vår lilla studio men tänkte ändå att ni kanske har lust att se lite mer av den. Så här kommer en presentation i bilder!


 
Det stora rummet som rymmer såväl säng...


 
…som matbord. Tycker om trägolvet förresten!


 


En ytterst liten korridor som mynnar ut i en lika liten hall (garderoberna är däremot ganska rymliga).


 


Vårt minimala och superfräscha kök…


 


…med spotlights och tvättsvamp istället för diskborste…


 


…och en ugn i samma storlek som en mikro.


 


Badrummet med kakel och badkar!


 


Rosa och fint.




 


Utsikt från balkongen. Långt bort till höger kan man faktiskt skymta några fantastiska hustak som är så där parisiska som vi vill att alla tak ska vara!

Nå, vad tycker ni? Jag stortrivs i alla fall i vår lilla lägenhet!




En lista från nutiden (nästan)

 


Jag skrev en liten lista i min Moleskine för några dagar sedan...







Ett meddelande från nutiden! (3 november)

 

Tänkte att ni kanske ville tjuvkika lite på lägenheten innan ja visar mer imorgon.




Lördag den 3 oktober 2009

Idag har varit en lugn dag. Vi skulle egentligen ge oss ut och shoppa men sköt upp det till framtiden. Istället har Zak varit på en schackklubb och fått ett extraknäck som tränare för både barn och vuxna och jag har stannat kvar i lägenheten och vilat. På eftermiddagen gick vi till Monoprix och köpte billig mat att bunkra upp i skafferiet. Det är rätt kul att jaga lågprisvaror faktiskt. Så många gram som möjligt till lägsta pris är vad som gäller!

För 37,68 € fick vi följande varor:

♠ Fem burkar med tonfisk varav två med tomatsås och en med någon speciell smak (som jag inte kommer ihåg just nu)

♣ En stor förpackning med basilikasmaksatt tomatsås

♥ 500g fullkornspasta (fjärilarna var billigare än penne)

♦ 1 kg couscous

♠ 1 kg ris

♣ En stekspade

♥ Kyckling

♦ Svartpeppar

♠ Malen ingefära

♣ Vitlökspulver

♥ Chokladkräm (dessert)

♦ Fyra paket med färsk tortellini

Frukt och grönsaker tänker vi köpa i frukt och grönt-butiken utan dörr. Zak provhandlade en röd paprika där förut och fick en blinkning på köpet. Ett ställe att återvända till med andra ord.

På kvällen lagade min händiga man en galet god middag som var så stark att näsan började rinna. Men oj vad gott det var! Ris med paprika och kyckling, kryddad med salt, peppar, ingefära och vitlök. Han är duktig på att laga mat, min pojke!






 


 


Fredag den 2 oktober 2009

Då var vi redan inne på dag två i det nya landet. Det känns märkligt. Överväldigande och overkligt men alldeles fantastiskt. Fast när jag skriver det, tänker jag automatiskt på korten med änder i skala 1:100 som de amerikanska emigranterna skickade till sina svenska släktingar för att övertyga om att resan var värd både pengarna och besväret. För igår fick jag ett mindre sammanbrott: Allt är nytt, det är svårt att förstå vad som sägs och igår låste det sig så fort jag skulle försöka säga något. Men idag har det gått lite bättre faktiskt! Zak sade i alla fall att jag redan hade förbättrat språket för att jag vågar säga mer. Vet dock inte om gubben i hissen blev så glad när jag monopoliserade samtalet mellan gatuplanet och tredje våningen och förklarade att jag inte förstår så mycket och att pojkvännen och jag bara har bott här i en dag. På sätt och vis var det hans eget fel för när vi gick in i hissen sade han något som jag inte begrep över huvud taget. Och jag tänkte att det var bäst att förklara sig så att han inte skulle ta illa upp över att inte få något svar. Han kanske hade frågat mig något! Men sedan visade det sig att han inte var så pratglad trots allt och det enda jag fick till svars efter min monolog var ett enkelt bonsoir.

Vi bor galet centralt förresten. Idag promenerade vi in till stadens kärna och kikade lite på Notre Dame och Louvren. Sedan satt vi i Tuillerierna och fick vita skosulor för istället för grus eller asfalt, är marken täckt med vit sand. Vi har åkt metro och det luktar speciellt överallt. Ibland lite sött och på morgnarna när vi går ut och köper en baguette till frukost, luktar det utomlands och semester och stad som väckt till liv.






 


På gatan intill kryllar det av restauranger och caféer - vi har hamnat i ett riktigt matstråk! Häagen-Dazs-glassbar, bagerier, indiska, kinesiska, japanska och thailändska restauranger, ölhak, crêperiebodar, några mindre mataffärer, affärer som enbart säljer frukt och grönsaker och en juicebar ryms alla på vår välbefolkade gata. Tillsammans med två vintagebutiker, några klädaffärer och en butik med japanska nödvändigheter.




 

Vi bor i ett stort lägenhetskomplex med flera byggnader. Det finns grindar och man måste hålla upp en färgglad plastbricka för att kunna öppna dem, nedanför byggnaderna har fastighetsskötarna sina små kontor och på morgnarna går män omkring med stora maskiner och gör rent golven.


 


Så till lägenheten, eller le studio som en enrummare kallas här. Den är pytteliten, en sisådär 25 kvadrat, och rymmer en minimal hall med en ännu mindre korridor, ett badrum, ett kök och ett sovrum. Och så finns det även en balkong som vetter ut mot likadana lägenheter och ett svart ruckel i tegel.

Det tokiga är att ju mer vi vistas i lägenheten, desto större blir den! Tror verkligen att det här kommer att bli superbra. Igår gick min älskade Zak med på att stuva undan både filt och sängöverkast på den översta hyllan i garderoben. Jag har nämligen lite svårt för andras prylar, känner mig inte bekväm när jag inte vet om saker och ting är rena. Så vi tog bort allt som inte kändes fräscht och om min önskan går i uppfyllelse (vilket jag tror att Zak gick med på igår), kommer även mattan i sovrummet att gömmas i en garderob. I övrigt är allt finemang! Fräscht och hyfsat rent! Det finns ett badkar i badrummet och vi har spotlights i köket. Dessutom var Zak finast och gav mig två hyllor i badrumsskåpet. Själv fick han bara en.

Françoise stannade och hjälpte oss med lite bankärenden. Så nu har Zak och jag både en försäkring och ett gemensamt konto med varsitt kort som dimper ned i brevlådan på onsdag. Och så har vi nya telefonnummer. Mitt ser ut så här: 06.28.47.88.92.




Blur - Song 2

Igår eftermiddag runt tretiden hände det. Zak och jag kunde äntligen koppla upp våra datorer mot nätet! Saknade Internet... Har fortfarande inte vågat logga in på Bloglovin eftersom säkert 1000 blogginlägg väntar på att antingen ignoreras eller betas av. Vi får se vad jag mäktar med. Har nämligen gått och blivit sjuk. En förkylning är på väg och har redan gjort min hals öm. Dessutom har en visdomstand inflammerat min mun så allting gör väldigt ont. Det gör ont när jag gapar stort, när jag tuggar, när jag snyter mig, när jag pratar. Zak och jag hälsade på hos en svensk tandläkare förut idag och hon förklarade att visdomstanden har vuxit ut helt fel. Och efter att ha fotat lite kan vi inte annat än hålla med: Tanden växer rätt ut mot kinden. Så den 14 december (eller tidigare om de får en lucka) ska den väck! Tills vidare har jag munskölj och en liten fjuttig tandborste att bekämpa infektionen med.

Men nu mina kära vänner är det dags för en rejäl uppdatering! Jag har inte skrivit alla dagar men tänker som så att jag postar allt befintligt material först och sedan sätter jag igång med att dokumentera min nutid. Fyra inlägg om dagen blir bra tror jag. Eller vad tycker ni?

Vill tacka för ert tålamod! Tänk att det tog en hel månad att installera Internet, helt sjukt. Men nu är det november, min mamma fyller år i ytterligare en timma och 40 minuter och jag är redo att berätta om staden som Zak och jag lever i.




RSS 2.0