DDR

Nu har vi kommit hem ifrån Berlin. Det har varit en himla fin helg.
Första dagen besökte vi ett DDR-museum. Det handlade både om vardagen i öst och om de som försökte kontrollera folket. Hur intressant som helst. För grundidéen var ju god: Människor skulle leva på lika villkor.
Men så uppkom situationer som ingen riktigt hade räknat med och åtgärderna blev alltmer märkliga. De som satt vid makten försökte liksom lappa ihop samhället - upprätthålla sin vision så länge det bara gick. Samtidigt som de själva levde på helt andra villkor. Och till slut fanns bara ett virrvarr med konstiga principer kvar. Hemska, konstiga principer. Och folket begränsades och stängdes in i sitt eget land.
Trabi - en billig och älskad bil i öst. De mest framstående inom DDR (omkring 10000) hade helt andra bilar.

Snygg reklam för glasspulver.
Produkterna på den östtyska marknaden var få. Det var även förutbestämt att de inte fick kosta för mycket - man skulle få leva på lika villkor. Men eftersom det inte direkt fanns något att köpa, blev befolkningen rik. Och för att staten skulle få in pengar infördes därför en massa "delikatessbutiker" med fler och dyrare varor.
Övervakningsutrustning. Så fruktansvärt. Hur många tusen medborgare som helst var angivare - tvingade, frivilliga, betalda - som rapporterade vad deras kollegor, grannar eller familj kunde tänkas ha emot staten. Det fanns bara ett parti att rösta på. Och om man inte röstade, uppfattades det som motstånd.
De mest lästa tidningarna i Östtyskland var tydligen modemagasin. De innehöll symönster och många sydde sina egna kläder eftersom staten bestämde modet. Då bomull var för dyrt, var östtyska kläder gjorda i syntetmaterial. På museet fanns gamla kläder och tyger och materialen var fruktansvärda! Tunna, plastiga, vassa tyger.
Rock'n'roll som kom ifrån väst sågs som ett hot så DDR uppfann en egen "ungdomsdans" istället. Lipsi. Det gick inget vidare. Visst är det knasigt! Men mest är det väldigt hemskt: Saker och ting gick till sådana extremer. Det spelade ingen roll att de där goda ursprungsidéerna blev mer och mer urlakade: Öststaten skulle bibehållas! Och allt kunde vara ett hot mot den. Till och med dans.
En annan hemsk sak är att efter Tjernobykatastrofen lät man bli att äta frukt och grönsaker från områden runt om i Europa som kanske hade blivit förorenade med radioaktiva ämnen. Men i östtyskland fylldes frukt- och grönsaksdiskarna som aldrig förr.
Museibesöket avslutades på traditionellt vis i butiksavdelningen. Jag fick fem kort utav mamma.
Brandenburger Tor 1988 och idag. Och ett kort med lite härlig motionspropaganda: De tänker riktigt - sport är viktigt.
Och mode från postorderkataloger. 1966, 1969 och 1967.
During the first day in Berlin, we went to a museum about GDR. So very very interesting!

Kommentarer
Postat av: Sofie i San Francisco

Glasspulver liksom!

2011-03-20 @ 20:59:11
URL: http://scienceandletters.tumblr.com/
Postat av: mette

Åh fint! Så jävla fint. Jag vill ha en sådan symaskin.

2011-03-28 @ 18:49:44
URL: http://gsomigpunkt.wordpress.com
Postat av: ▲

Åh vilka fina bilder!

2011-04-05 @ 09:54:34
URL: http://knaper.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0